2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Tűz volt a Szent Imre kórházban – újra kell szervezni a sürgősségi ellátást

Tűz ütött ki vasárnap reggel a budapesti Szent Imre kórházban, a lángokat a tűzoltók kora délelőttre eloltották. A tűzben egy ember meghalt.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a lángok a kórház egyik többszintes épületének földszintjén, egy detoxikáló helyiségben csaptak fel. A tűzoltók nagy erőkkel, 18 gépjárművel vonultak a helyszínre, kezdték meg az oltást és az életmentést.

A szóvivő tájékoztatása szerint a tüzet kora délelőttre eloltották, megakadályozva a lángok továbbterjedését. Az épületből 56 beteget kellett áthelyezni.

Az MTI a helyszínen úgy értesült, hogy a tűz egy halálos áldozatot követelt. A tudósító beszámolója szerint az épület emeleti ablakaiból plédeket dobáltak ki, hogy a tűz miatt a szabadba kihozott betegeket megvédjék a hidegtől. A betegekért az oltás és a mentés ideje alatt folyamatosan érkeztek a mentőautók. Voltak, akiket más kórházba kellett szállítani.

Kisdi Máté a helyszínen a közmédiának nyilatkozva elmondta, hogy a tűz öt négyzetméteres, a füst pedig mintegy 100 négyzetméternyi területet érintett. Kora délutáni tájékoztatása szerint a lángok az egyik földszinti helyiségben csaptak föl. A fővárosi tűzoltók nagy erőkkel érkeztek a helyszínre: több mint hetven tűzoltóval és tizennyolc tűzoltó gépjárművel. A szóvivő – korábbi közlését pontosítva később azt mondta: a tűz mintegy 50 négyzetméteren égett a földszinti helyiségben. A lángok és a hőterhelés azonban mintegy 100 négyzetméteren rongálták meg az épületet.

A tüzet a fővárosi tűzoltók három vízsugárral oltották el, ezzel párhuzamosan pedig az A épület füst miatt veszélyeztetett kórtermeiből 56 beteg biztonságos helyre szállításában segítettek.

*

A tűzben egy ember meghalt – erősítette meg az MTI értesülését az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál közölte: egy fiatal nő súlyos égési sérülések miatt vesztette életét. Hozzátette: a helyszínre hét mentőegység érkezett, két férfit és egy nőt füstmérgezés gyanújával más kórház toxikológiai osztályára vittek. A szóvivő elsődleges információi szerint több beteget a kórházon belül helyeztek át más osztályokra, de négy embert a mentőknek kellett átszállítaniuk másik egészségügyi intézménybe.

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a helyszínen tájékozódott arról, hogy a betegek az őket gyógyító és ápoló orvosok, ápolók, valamint a teljes személyzet biztonságban van és a főigazgatót minden segítségéről biztosította. A tűz okait jelenleg vizsgálják, közölte a szakárca.

*

A legfontosabb feladat a betegek biztonságba helyezése után a budapesti sürgősségi ellátás újraszervezése és a rekonstrukció azonnali elindítása, jelentette ki az emberi erőforrások minisztere vasárnap a Szent Imre kórházban. A miniszter a Facebook-oldalán közzétett videóban úgy fogalmazott: "ami rajtunk múlik, azt megtesszük".

Kásler Miklóst a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, Bedros J. Róbert tájékoztatta a helyszínen a tűzesetről, annak körülményeiről. A főigazgató a videóban elmondta: a tűz a sürgősségi osztály detoxikáló helyiségéből indult ki. A tűzben egy beteg életét vesztette. Az A épületben lévő 56 beteget biztonságba helyezték. Jelenleg a károk felmérése folyik, mondta Bedros J. Róbert.

*

A vasárnap reggeli tűzeset után átmenetileg nem fogad betegeket a Szent Imre kórház sürgősségi osztálya, közölte az intézmény a Facebook-oldalán.  Azt írták: az előzetes vizsgálatok szerint a sürgősségi osztály detoxikáló helyiségében dohányzó beteg okozhatta a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban történt tüzet, amelyben a beteg életét vesztette. A tüzet sikerült eloltani, azonban a helyiség kiégett és a keletkezett füst miatt az egész épületet át kellett szellőztetni. Erre az időre az érintett épületben ápolt fekvőbetegeket a kórház másik szárnyában helyezték el, a sürgősségi osztályon lévő négy beteget más egészségügyi intézményekbe vitték át a mentők.

A legtöbb beteget még délelőtt visszaköltöztették az eredeti kórtermükbe. A keletkezett károk, például a falakat borító korom miatt a sürgősségi osztály átmenetileg nem fogad pácienseket. Az intézmény más osztályai nem érintettek. "A szolgálatban lévő munkatársak, valamint a kórház helyszínre érkező vezetése részt vett a betegek gyors és biztonságos elhelyezésében, így a betegek közvetlen veszélyben nem voltak", emelték ki. A károk felmérése folyik, az érintett terület helyreállítását a lehető leghamarabb megkezdi a kórház, tudatta az intézmény.

MTI/Mihádák Zoltán
MTI/Mihádák Zoltán

(forrás: MTI, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink