hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Egyedülálló tüdőműtét Szolnokon

Altatás nélkül operált meg egy daganatos beteget a szolnoki Hetényi Géza Kórházban dr. Szántó Zoltán mellkassebész és csapata.

– Manapság egyre inkább arra törekszünk a sebészetben, hogy a páciens számára minél kisebb megterhelést jelentsen a műtét, minél gyorsabb legyen a felépülés – hangsúlyozta az intézmény honlapján megjelent beszámoló szerint dr. Szántó Zoltán. – Ennek jegyében egyre gyakrabban alkalmazzuk a video endoszkópos technikát, s az altatás helyetti regionális érzéstelenítésnek is ez a legfontosabb célja. Az aneszteziológusunk, dr. Parham Choroomi adjunktus 2014 óta számos esetben alkalmazta már ezt a módszert, amelyről tudni kell, hogy nagy szakértelmet igényel az altatóorvosok szempontjából.

Amint Szántó Zoltántól megtudtuk, az évek során közel 70 esetben végeztek ily módon tüdőoperációt a megyei kórházban, mostanáig azonban csak úgynevezett minor, azaz kis- és közepes kiterjesztésű műtéteknél fordult elő, hogy nem került sor altatásra. Mivel minden ilyen típusú műtét sikerrel zárult, újabb lépésként immár nagyműtétnél is alkalmazták a jól begyakorolt technikát. – Korai stádiumú rosszindulatú daganatról volt szó, a páciens pedig felvállalta, hogy ily módon operáljuk – mondta el Szántó Zoltán. – A műtétnél minden rendben ment, a beteg szövődmény nélkül gyógyult. A mostani siker utat nyithat olyan daganatos betegek számára is, akik rossz egészségi állapotuk miatt nem altathatóak, és diagnosztikus műtét nélkül nem juthatnak hatásos gyógyszeres kezeléshez.

Dr. Szántó Zoltán mellkassebész és dr. Parham Choroomi aneszteziológus (Fotó: Hetényi Géza kórház)
Dr. Szántó Zoltán mellkassebész és dr. Parham Choroomi aneszteziológus (Fotó: Hetényi Géza kórház)

A bravúros operációhoz természetesen biztos kezű orvosra van szükség. Nem csak a szokottnál is gyorsabban és pontosabban kell dolgoznia ugyanis, de ez esetben a rekeszizom folyamatos mozgása is zavarja a munkában. Szántó Zoltán 10 évvel ezelőtti mellkassebész szakvizsgájához a szegedi, debreceni klinikán és az Országos Korányi Intézet Mellkassebészeti osztályán képezte tovább magát, és ezt követően dr. Kovács Ottó részlegvezető főorvostól sajátította el az endoszkópos műtéti technikát. Budapesten élőben látta operálni ennek a műtéti technikának az egyik kimagasló nemzetközi képviselőjét, dr. Diego Gonzalez Rivast is. Mindennek köszönhető, hogy a szolnoki kórház immár olyan műtéti megoldásra vállalkozhat, amelyre Magyarországon eddig csak Szegeden és Pécsen akadt példa, s nemzetközi szinten sem gyakori.

Ráadásul a mostani műtétnél a szokásos három bemetszés helyett már csak kettőt alkalmazott, amely a beteg szempontjából még kedvezőbb, ám az orvos számára tovább nehezíti a beavatkozást. – Természetesen az orvosi tudás ilyen eredményekhez még kevés lenne. Túlzás nélkül mondhatom azonban, hogy igen szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a Hetényi kórház műtőjében világszínvonalú eszközpark áll egy mellkassebész rendelkezésére és a műtő csapata magas szakmai tudással, elkötelezetten segíti a munkát. Ugyanolyan kitűnő minőségű video endoszkópos tornyunk, varrógépeink s egyéb eszközeink vannak, mint akár Nyugat-Európa vagy az Egyesült Államok kórházaiban – tette hozzá Szántó Zoltán.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés