2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Tucatnyi autista gyermeke született a spermadonornak

Danielle Rizzo mindkét gyermeke ugyanattól a spermadonoról fogant, és mindkettőjüket autizmussal diagnosztizálták. Az Index írása.

Nem sokkal később kiderült, hogy a H898-as számú donor legalább 12 gyerek biológiai apja, akik közül 8 autista, és mindenki tanulási és viselkedési zavarral küzd. Az elkeseredett anya perbe szállt igazáért a spermabankokkal, miután kiderült: a férfi valójában hazudott a donoradatbázisban lévő adatlapján.

Annak az esélye, hogy egy apának nyolc autista gyereke legyen, egyenlő annak a valószínűségével, hogy nyolcszor rábökünk egy szótár egy tetszőleges szavának tetszőleges betűjére, és mind a nyolcszor ugyanazt a betűt találjuk el.

Ezt a választ kapta Danielle Rizzo, amikor egy genetikushoz fordult két autista fiával, akik ugyanazon spermadonor segítségével fogantak meg. Mindezt azután, hogy a donor több gyermekéről is kiderült: autizmussal és több más viselkedési zavarral vagy tanulási nehézséggel diagnosztizálták őket. Rizzo gyermekeinek esete példa nélküli, nem meglepő, hogy több genetikus figyelmét is magára vonta az utóbbi időben.

Danielle Rizzo 27 évesen fordult spermabankhoz, amikor azonos nemű élettársával úgy döntöttek gyereket vállalnak. Már 8 éve voltak együtt, Rizzonak pedig jó állása volt egy banknál. Hónapokig keresték a megfelelő donort, míg végül belefutottak a tökéletes jelöltbe az Idant spermabank oldalán: a H898-as donor 185 centi magas, szőke, egyetemi végzettséggel rendelkezett, hobbijai pedig a hosszútávú futás és az olvasás voltak. Emellett az orvosi múltja teljesen tiszta volt, makkegészségesnek tűnt.

Rizzo 500 dollárért megvette a férfi spermáját, amely segítségével mesterséges megtermékenyítés útján megfogant első gyermeke. A kisfiú 2011 szeptemberében jött a világra és életének első évében mindenben megfelelően fejlődött: felült, mászott, kimondta az első szavait. Rizzo és párja annyira boldogok voltak, hogy úgy döntöttek újra gyereket vállalnak. Így született meg a második kisfiú, 14 hónappal a testvére után, ugyanattól a donortól.

Miután mindkét fiát autizmussal diagnosztizálták, Rizzo elkezdett megoldás után kutatni. Így fedezte fel, hogy a H898-as számú donortól fogant gyerekek majdnem mind ugyanazokkal a problémákkal küzdenek mint az ő fiai. Mint kiderült, a férfi több spermabanknak is adott mintát, és legalább egy tucat gyerek biológiai apja, akik értelemszerűen Rizzo fiainak a féltestvérei. Ebből 7-8 olyan esetről tudni, akiket autizmussal diagnosztizáltak, akiket ez nem érint, azok tanulási nehézségekkel küzdenek.

Amikor Rizzoban felmerült a gyanú, hogy a donorral lehetett a gond, rögtön kutatni kezdett a férfi donor-profilja után a neten. Könnyen rá is talált egy donorra, akinek az adatai megegyeztek az általa megadott paraméterekkel, és akinek a spermáját még mindig árulta négy különböző spermabank. Rizzo azonnal telefonált a négy intézménynek, hogy informálja őket arról, hogy a férfi tulajdonképpen egy focicsapatnyi autista kisgyereket nemzett. Emellett szerette volna megtudakolni, hogy milyen a fickó egészségügyi háttere, hátha tényleg abban van a kulcs. A spermabankok viszont "bizonyítékok" hiányában nem adtak ki semmilyen információt, és azt sem fogadták el, hogy a gyerekek az ő donorjuk miatt örökölhettek volna viselkedési zavarokat. Pedig nem ez lenne az első ilyen eset. 2009-ben egy férfiról kiderült, hogy a tőle fogant gyerekek fele szívbetegséget örökölt.

További részletek az Indexen.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink