2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Kétszáz gyermek egy apától?

A Magyar Idők beszámolója szerint Hollandiában egyetlen spermadonor akár kétszáz ember létrehozásában közreműködhetett.

Hollandiában most kezd kiteljesedni a nemzetközi sajtóban Louisként emlegetett férfi esete. Louis gyerekkorát Afrika déli részén, Suriname-ban töltötte, ahol doktor végzettségű apja is született. Misszionárius nővérként dolgozó anyjával hatéves korában tértek haza, az apa később csatlakozott a családhoz.

A fiatalember folyamatosan küzdött az iskolákkal, az egyetemről is kimaradt. „Huszonegy évesen munkába álltam egy banknál. Előbb hagyományos írógéppel dolgoztam, majd számítógéppel 39 éven keresztül” – mesélte a Magyar Idők szerint a férfi a brit The Guardian újságírójának, aki szerint szülei rossz házassága miatt nem gondolt saját család alapítására. Az autizmus egyik formájában szenvedő férfi nehezen alakított ki kapcsolatokat, fejezte ki érzelmeit. Azt mondja, a romantikára teljességgel alkalmatlan.

A nyolcvanas években az akkor harmincas éveinek elején járó, barátok és rokonok nélkül élő hollandnak barátnője sem volt. Esténként egyre jobban elharapózott benne a gondolat, hogy úgy hagyhatja itt a világot, hogy senki sem emlékszik majd rá. „Ki beszél majd rólam? Ki örökli majd a tárgyaimat? Azt gondolom, életünk legnagyobb félelme nem a mulandóság, hanem az, hogy elfelejtenek” – ezek a gondolatok forogtak benne. A kiötlött megoldás nem biztatott egyértelmű sikerrel. Arra jutott, ha a szokásos módon nem lesz gyermeke, akkor olyan mennyiségben adományoz spermát, hogy valamelyik utódának csak eszébe jut annak kiderítése, valójában ki az apja. Ha tíz gyereke lenne, kevés eséllyel találnának rá, de ha száz vagy annál is több születne…

A jelenleg 68 éves férfit nem Louisnak hívják, álnéven nyilatkozott az őt megkereső médiának. Azért álnéven, mert évtizedeken át folytatott tevékenységének egyik következményeként számos fenyegető hívást kapott. A másik következmény legalább kétszáz gyerek, ami megannyi etikai, erkölcsi, jogi és orvosi kérdést vet fel a mesterséges megtermékenyítésben érintett vállalkozások, hatóságok munkájával kapcsolatban.

A spermadonorokra vonatkozó törvények meglehetősen eltérőek. Napjainkban Nagy-Britanniában egy donortól származó spermát legfeljebb tíz családnál használhatnak fel, Hollandiában legfeljebb 25 esetben dolgozhatnak azonos személytől származó mintával.

A holland spermabankok szabályozása a 80-as évek elején meglehetősen laza volt, de Louis tudta, hogy az általa szükségesnek ítélt mennyiségű sperma adományozása ezen intézmények figyelmét is felkeltené. Ráadásul nem huszonöt, hanem több száz gyerek létrejöttében akart közreműködni. A cél érdekében három spermabankba hordott mintát – minden egyes donációt gondosan lejegyzett. Húsz éven át hetente háromszor.

Az elmúlt hét évben 57 emberről bizonyosodott be, hogy Louis az apa, közülük legalább negyvennel találkozott is a szorgos donor.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink