hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Trójaiak veszélyeztetik az egészségügyet

Egy tanulmány szerint az egészségügyi informatikai rendszereket leginkább a trójai programok veszélyeztetik, írja a Biztonságportál.

Az egészségügyi rendszerekkel kapcsolatos információbiztonsági követelmények világszerte egyre szigorúbbá válnak. Ebből a szempontból az USA-ban különösen figyelnek a biztonságra, ennek ellenére még ott is nagyon sok probléma kerül felszínre. Így azokban az országokban, ahol kevésbe fejlett és szabályozott az egészégügyi rendszerek védelme, még nagyobb kockázatokkal kell számolni.

A Malwarebytes biztonsági kutatói úgy határoztak, hogy a rendelkezésükre álló telemetriai és statisztikai adatok alapján feltérképezik, hogy az egészségügyi intézmények mennyire képesek felvenni a kesztyűt napjaink támadásaival szemben. A kutatásuk – amelyről a Biztonságportál számolt be – ezúttal leginkább az Egyesült Államokban tapasztalható viszonyokra fókuszált.

Kiderült, hogy az egészégügyi szektor szereplőinek informatikai infrastruktúráit veszélyeztető kártékony programok közül a trójaiak hódítanak a legnagyobb intenzitással. A kórházakban és egyéb egészségügyi intézményekben felbukkanó számítógépes kártevők majdnem 80 százalékát trójai programok teszik ki. Közülük is a legtöbb fertőzést az Emotet okozza. Erről a szerzeményről azt érdemes tudni, hogy évekkel ezelőtt elsősorban banki adatok lopására élezték ki a készítői, de aztán az idő múlásával egyes variánsai profilt váltottak, és az egészségügybe is betették a lábukat. Az Emotet a leggyakrabban kártékony e-mailekben vagy egyéb nemkívánatos programok közreműködésével terjed.

(forrás: Biztonságportál)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!