hirdetés
2020. augusztus. 09., vasárnap - Emőd.
hirdetés

Nem kell internetkapcsolat ahhoz, hogy ellopják az adatait

Elég egy fertőzött USB adathordozó – derül ki az MTI tudósításából. 

hirdetés

Az ESET és a szintén IT-biztonsággal foglalkozó Sicontact Kft. közös közleménye szerint az USB Thief-re keresztelt trójai kártevő kizárólag USB kulcsokon terjed, anélkül hogy bármilyen bizonyítékot, vagy nyomot hagyna a fertőzött számítógépeken. A kártevő alkotói speciális működési mechanizmust alkalmaznak, ami még nehezebbé teszi annak másolását, felderítését és elemzését. Rejtett támadásaival képes az elkülönítetett hálózatokon lévő adatok eltulajdonítására, ráadásul a felderítés és a visszafejtés ellen is védi magát.

A kártevő a hordozható alkalmazások –  mint például a Firefox, Notepad++, Truecrypt –  plugin forrásában (a szoftvert és hardvert bővítő vagy módosító kiegészítő modulforrás), vagy az alkalmazás által használt DLL-ben (Dynamic Link Library –  dinamikus csatolású könyvtár) tárolódik, és a fertőzött alkalmazás indításával a kártevőt is élesíti a háttérben a felhasználó.

A Sicontact Kft. közölte: egy partnerei körében végzett felmérés szerint a mintegy 1800 válaszadó 21 százaléka talált már más által elhagyott adathordozót, és nagy többségük meg is nyitotta ezek tartalmát. A kft. vezető IT tanácsadója, Béres Péter szerint ezért a biztonsági megoldások használata mellett nagyon fontos az is, hogy a felhasználók megértsék, egy ismeretlen vagy nem ellenőrzött forrásból származó USB milyen veszélyeket rejthet. Amíg ez nem így lesz, addig a számítógépek, illetve az izolált hálózatok is folyamatos veszélynek vannak kitéve – idézte a közlemény a tanácsadót.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!