hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Transzparencia vagy üzleti titok?

Bírósági döntés akadályozza, hogy az EMA nyilvánosságra hozza két amerikai gyógyszergyártó klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos eredményeit.

Az EU Általános Bírósága ideiglenes döntést hozott április végén, amely a Chicago-i székhelyű AbbVie és a kaliforniai központú InterMune gyógyszergyártó vállalat keresetének adott helyt, és megtiltotta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kiadja a kérelmezőknek a két cég bizonyos klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos adataitjelentette a ScienceInsider című internetes portál.

Az EMA 2010 óta törekszik a lehető legnagyobb transzparenciára. Ekkor történt, hogy a nonprofit Cochrane Collaboration dokumentumokat kért az ügynökségtől bizonyos gyógyszerekkel kapcsolatban, azonban ezek kiadását az EMA megtagadta. Az Európai Ombudsman hosszas vizsgálat után elrendelte a kért adatok nyilvánosságra hozását, és ez megváltoztatta az EMA információs politikáját. Azóta 613 kérésnek tettek eleget, és 1,9 millió oldalnyi dokumentumot adtak ki. A kérések egyharmada érkezett gyógyszergyártó vállalatoktól. Azonban, mint Martin Harvey-Allchurch, az EMA kommunikációs igazgatója elmondta, az ügynökségnek nem célja, hogy megkönnyítse a kompetitorok érzékeny információhoz jutását, és a gyártással kapcsolatos adatokat bizalmasan kezelik, ahogy a kísérletben részt vevők személyes adatait is. Harvey-Allchurch azt is kijelentette, hogy jogos a közönség érdeklődése az EMA munkája iránt.

Jennifer Couzin-Frankelkérdésére válaszolva Jim Goff, az InterMune szóvivője elmondta, ha az EMA nyilvánosságra hozná a kért adatokat, az segítené a cég versenytársait. Az InterMune esetében ugyanis egy kompetitor szerette volna megtudni a cég idiopátiás tüdőfibrózis kezelésében használatos szerének bizonyos adatait, míg az AbbVie klinikai vizsgálataival kapcsolatos információk után egy akadémiai intézet érdeklődött.

Nem tudni, hogy a bíróság végleges döntésére mikor kerül sor – írja a ScienceInsider, azonban annak eredménye nagyban befolyásolja majd a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos adatok átláthatóságát. Mint Harvey-Allchurch elmondta, sok támogató üzenetet kapott, amelyek arra bíztatják az EMÁ-t, hogy folytassa transzparenciával kapcsolatos politikáját. Az Egyesült Államokbeli Gyógyszergyártók Szövetsége (Pharmaceutical Research and Manufacturers of America, PhRMA) viszont az európai bíróság döntését üdvözölte.

(forrás: ScienceInsider)

cimkék

hirdetés

Könyveink