hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tovább élünk, de hogyan?

Az európaiak egyre tovább élnek, de ez nem mindenkire egyformán vonatkozik – írja a WHO jelentése alapján a Privátbankár.

Üdvözli a várható életkor növekedését, a korai halálozások csökkentését az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO friss 2018-as jelentése kapcsán, amelyet az éves konferenciára készítettek. Ugyanakkor a Privátbankár szerint figyelmeztetnek arra, hogy a dohányzás, az alkoholizmus, az elhízás, valamint az átoltottság alacsony szintje néhány országban fékezi ezt a folyamatot.

Egyes európai országok elsők a világon az “élettel való elégedettség” nevű mutató terén, de nagyok a különbségek. Átlagosan egy évvel nőtt a várható életkor az öt évvel korábbi állapothoz képest a kontinensen, de 11,5 év a különbség a legjobb és a legrosszabb helyzetben levő országok között.

A szervezet célja volt, hogy 2020-ig évente 1,5 százalékkal csökkentse négy fontosabb nem fertőző halálok előfordulását, ezt még túl is teljesítették. Ide tartoznak a szív– és érrendszeri betegségek, a rák, a cukorbetegség és egyes krónikus légúti megbetegedések.

Magyarországon egyébként a KSH szerint 2017-ben a férfiaknál 72,40, a nőknél 78,99 év volt a születéskor várható élettartam. (A kettő számtani átlaga 75,7.) Öt évvel korábban, 2012-ben ez 71,45   és 78,38 év volt.

Ha az egészségügytől sok függ, akkor nem meglepőek a nagy különbségek. Az adat ugyan 2014-es, de volt olyan ország a kontinensen, ahol a GDP-nek mindössze kettő százalékát fordították egészségügyre, és olyan, ahol a 12 százalékát.

Hol lehet ezen a skálán Magyarország? A Statista.com szerint 2014-ben 7,2 százaléknál volt, 2015-ben 7,0 százalék, a tendencia azonban 2005 óta csökkenő. A KSH pedig erre a két évre 7,1, illetve 7,2 százalékot jelöl meg.

Egy másik mutató, amivel mostanában sokat foglalkoznak – például a nyugdíjkorhatár felemelése kapcsán –, hogy nemcsak az életkor számít, hanem az is, meddig maradunk egészségesek. A 65 éves korban még átlagosan várható egészséges évek száma nálunk csak mintegy hat év. A skandináv országokban 15 év a jellemző.

(forrás: Privátbankár)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink