hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Hárommillió egészséges életév

A mérsékelt súlyfelesleg következményeinek vizsgálata a magyar egészségügy adatai alapján itthon is különösen aktuális, írja a Világgazdaság.

A mérsékelt súlyfelesleg is jelentősen növeli az egészségi kockázatokat a Harvard Egyetem kutatói által a napokban közzétett tanulmány szerint. Azoknál, akik 55 éves koruk előtt mérsékelt (2–10 kilogramm közötti) súlyfölösleget szednek fel, nő az idő előtti elhalálozás és a krónikus megbetegedések valószínűsége, s így veszítenek az egészségesen leélhető éveikből.

A Világgazdaság szerint Magyarországon a problémafelvetés különösen aktuális. A visegrádi országok között elsők vagyunk a betegség miatti korlátozottság és az idő előtti halálozás következtében elveszített egészséges életévek tekintetében. Az egészséges életévek százezer lakosra jutó veszteségének értéke 2014-ben 25,7 ezer esztendő volt, ami a V4-ek között a legmagasabb egészségveszteséget jelentette – derül ki a magyar egészségügyi rendszer teljesítményértékeléséből.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet adatai szerint viszont 2015-ben összesen 3,3 millió egészséges életévet veszítettek el a magyarok, ami az Európai Unió átlagánál 22 százalékkal több. Az egészséges életévek elvesztéséért a keringési rendszer betegségei felelősek 21 százalékban, az összes egészségvesztés majdnem ötödéért pedig a daganatos betegségek okolhatók. A két kór egészségveszteségének becsült költsége mintegy 2000 milliárd forint, a GDP több mint 7 százaléka volt 2015-ben. Az elhízás az egészségügyi kiadások 2-8 százalékáért és a halálozások 10-13 százalékáért felelős Európában.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink