hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Törvénymódosítási javaslatcsomag az Emmi-től

Kásler Miklós tárcája törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, hogy javítsák az egészségügyben a szolgáltatások minőségét, írja az Index.

Az Index szerint a legérdekesebb újdonságokat a büntető törvénykönyv és a felsőoktatási törvény tervezett módosításai tartalmazzák:

  • A jövőben szabálysértést követ el az, aki jogosulatlanul használ tudományos fokozatot vagy címet, vagy olyan tudományos címet vagy fokozatot adományoz vagy visel, amelyek megtévesztésig hasonlítanak valamelyik törvényileg szabályozott tudományos fokozat vagy cím nevére, rövidítésére.
  • A kuruzslásról szóló rendelkezés kapott egy részletes kifejtést. Eddig csak ennyi szerepelt itt: „Aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Ezt kiegészítették azzal, hogy milyen tevékenységek tartoznak az orvosi gyakorlat körébe. A hagyományos orvosi gyakorlaton túl a pszichoterápiás gyakorlat, valamint a nem konvencionális gyógyító és természetgyógyászati eljárások is ide tartoznak majd.
  • A hamis közokirat készítésének paragrafusát is pontosítja a mostani tervezet. A jelenlegi törvény szerint „Az a hivatalos személy, aki hivatali hatáskörével visszaélve a) hamis közokiratot készít, b) közokirat tartalmát meghamisítja, vagy c) lényeges tényt hamisan foglal közokiratba, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Ez a rész egészülne ki azzal, hogy aki hamis diplomát ad ki, az vétséget követ el, amiért két év szabadságvesztés is lehet a büntetése.
(forrás: Index.hu)
hirdetés

Könyveink