hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Törvényesen jöhetnek a kimérák?

Japán jóváhagyta azokat a törvénymódosításokat, amelyek lehetővé teszik az első ember–állat embrió megszületését, hangzott el az InfoRádióban.

Patkány embriókba emberi sejteket ültetnek és így emberi hasnyálmirigy szöveteket fejlesztenek. A kutatás végső célja, hogy emberi szervek alakuljanak ki állatokban, amelyeket transzplantációhoz lehet felhasználni.

Hasonló kísérletekre már korábban is volt példa, amelyek esetében úgynevezett kimérákat, tehát kombinált állati és emberi embriókat hoztak létre, de eddig ezeket tilos volt 14 napon túl fenntartani, és nem szabadott beültetni állatba – ismertette Sarkadi Balázs orvos biokémikus az InfoRádiónak. Most a Japán kormány ezeket is engedélyezte, aminek a célja, hogy emberi szövetekből állatban lehessen létrehozni adott szerveket.

A kísérletek elsősorban a cukorbetegség gyógyítására, a hasnyálmirigyben lévő szöveteknek a létrehozása irányulnak, tette hozzá az MTA Enzimológiai Intézetének professor emeritusa. A nagy újdonság most az engedély – jegyezte meg Sarkadi Balázs, hogy akár egy megszülető állatban is lehessenek emberi sejtek.

Ezeknél az eljárásoknál a méretek, valamint az embriók megszületésének időtartalma a lényeges. Tehát egy nagyobb állatban – mint ismert, az Egyesült Államokban korábban juhokba ültettek be emberi sejteket – az emberi sejtek növekedése is egészen másképp történik meg, mint a mostani patkánykísérletek esetében.

Az orvos biokémikus kiemelte azt is, hogy a kisebb állatokban a kísérletek tudományos háttere is jobban megismerhető, hogy mi is történik, hogyha indukált pluripotens, mindentudó őssejteket ültetnek be egy állatba egy adott szövet létrehozása érdekében. A kísérlet nem vaktában történik: olyan állatmodellt hoznak létre, amely nem tud saját hasnyálmirigy sejteket létrehozni, tehát csak azok a sejtek lesznek emberi sejtek, amik hiányoztak az állatból, emelte ki.

A kísérletekre-kutatásokra ráadásul állami támogatás is adható, tette hozzá a szakember.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink