hirdetés
hirdetés
2020. október. 27., kedd - Szabina.
hirdetés

Többen járnak szűrésekre

A betegeknek átlagosan hatvan százaléka a rák előrehaladott stádiumában kap diagnózist, ez azonban rendszeres szűrésre járással javítható lenne – ismertette a Magyar Nemzet szerint egy friss nemzetközi felmérés egyik eredményét Slavica Sovic, a zágrábi orvostudományi egyetem professzora a napokban rendezett Cancer Control konferencián, Brüsszelben.

A kutatás az egészségügyi ellátás színvonalát vizsgálta a kelet- és közép-európai régióban, tizenkét országban – köztük Magyarországon –, elsősorban a betegelégedettség alapján. Több mint 16 ezer ember bevonásával készült a felmérés, közülük 2793-an magyarok. A résztvevőket legnagyobb arányban (45 százalék) mellrákkal diagnosztizálták, a második a tüdőrák (12 százalék), a harmadik a vastagbélrák (10 százalék). A beszámoló szerint minél nagyobb figyelmet és anyagi áldozatot fordít egy kormány a szűrőprogramokra és a diagnosztikai eszközök minőségére, annál többen fogják időben felkeresni az orvosokat.

Hazánkban a magyar betegek 74 százalékánál azért derült ki, hogy daganata van, mert egy vagy több tünet megjelenése miatt felkereste az orvosát; 11 százalékuk más egészségügyi probléma miatt ment el kivizsgálásra és ekkor derült ki a rák; és 17 százalék ment el szűrésre anélkül, hogy bármilyen tünetet észlelt volna magán – azaz utóbbi csoportnál fedezték fel valóban korai stádiumban a rákot. A 17 százalék kevésnek tűnik ugyan, azonban a többi 11 országhoz képest nálunk a legmagasabb az arány: például Lengyelországban 14 százalék, Szlovéniában kilenc, Szlovákiá­ban két százalék ment el tünetmentesen kivizsgálásra, Bulgáriában pedig a megkérdezettek közül senki – írja a Magyar Nemzet.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink