hirdetés
2020. március. 29., vasárnap - Auguszta.
hirdetés

Több mint duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Az egynaposként elvégezhető beavatkozások aránya a 2010-2019 időszakban 38,3 százalékról 80 százalékra nőtt.

hirdetés

Az átgondolt szakmapolitikai és finanszírozási intézkedések eredményeképpen az egynaposként elvégezhető beavatkozások aránya a 2010-2019 időszakban több mint duplájára, a 38,3 százalékos arányról 80 százalékra nőtt, közölte a MedicalOnline-nal az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A kormány 8 milliárd forintos szakmai, infrastrukturális és eszközfejlesztéseinek eredményeképpen a fekvőbeteg-ellátási forma helyett, zökkenőmentesen alkalmazzák az egynapos sebészeti ellátást. Ez a kórházak számára lehetővé teszi, hogy minél több beteget tudjanak fogadni és műtét után a lábadozókra is jó hatással van, ha a végső gyógyulásig az otthonukban, szeretteik körében tartózkodhatnak. A beteg részére jelentős előny továbbá a gyógyulási idő csökkenése, amihez társul az aktív korosztály esetén az alacsonyabb keresőképtelenségi idő is.

Épp ezért a kórházban tartózkodást érdemes kiváltani az egynapos sebészeti ellátásra, melyre szakmai oldalról is megfelelő a kapacitás.

Megyei szinten Fejér és Vas megyében a legmagasabb 90 százalék fölötti a  ténylegesen elvégzett egynapos sebészeti ellátások aránya, ez a mutató Budapesten 70 százalékos, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében,  ahol még kevésbé élnek a lehetőséggel ott is 60 százalékhoz közelít ez az arány. 

Természetesen annak, hogy a beteg néhány órás megfigyelés után elhagyhassa a kórház rendelőjét, szigorú szakmai, szociális és egyéb, törvénnyel szabályozott feltételei vannak. A betegút ellátás-szervezési és szakmai ellátás-szervezési irányelvek  alkalmazása mindenkire egyaránt vonatkozik.

Jelenleg mintegy 554 műtét, beavatkozás végezhető az egynapos ellátás keretében.  A listához tartoznak pl. a kezdetektől a nagy esetszámban végzett laparoszkópos epekő eltávolító műtétek, laparoszkópos sérvműtétek, szürkehályog műtétek.

Az egynapos ellátási forma nem alkalmazható egyéves kor alatt, és akkor sem, ha a beavatkozás, illetve a beteg egyéni rizikótényezői alapján ez az ellátás nem javasolható.

Műtét után a beteg mielőtt elhagyja a rendelőt konzultál orvosával és minden lényeges tájékoztatást megkap ápolására vonatkozóan. Távozása után pedig a folyamatos telefonos kapcsolat jelent garanciát.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink