hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Több forrás jut az autistákat ellátó szociális szervezeteknek

Elfogadta a Parlament Autisták Országos Szövetsége és az autizmussal élő felnőtteket ellátó civil szervezeteket tömörítő "Majorság Hálózat" közös javaslatát.

A módosító indítványt az LMP képviselői, Szabó Tímea, Vágó Gábor és Scheiring Gábor nyújtották be, a szavazáson pedig ellenzéki képviselők mellett a Fidesz képviselői is igennel szavaztak.

A módosítás eredményeképpen 2011-ben az autista felnőtteket ellátó szociális intézmények többlettámogatást, normatívakiegészítést vehetnek majd igénybe. Amennyiben a december végi zárószavazásánál is megszavazzák a törvényt, úgy az autista embereket ellátó nappali intézmények és lakóotthonok finanszírozási helyzete javulhat, hiszen autista ellátottjaik után a működésüket biztosító normatíva 150 százalékát kaphatják meg az intézmények. A módosítás 60 millió forintos többletköltséget jelent, amelyet a MALÉV tőkeemelésére előirányzott összegből vett el a Parlament.

Eddig ilyenfajta, az ellátási igényeket elismerő finanszírozásra kevés példa volt Magyarországon - áll az Autisták Országos Szövetsége által kiadott sajtóközleményben. A szervezet úgy fogalmaz, "bár az autizmussal élő emberek sokkal személyzetigényesebb ellátást igényelnek, a szolgáltatók nem hívhattak le a többletköltségekért ezért többlettámogatást. Ezért a szociális szolgáltatók – lakóotthonok, nappali intézmények – abban voltak érdekeltek, hogy ne lássanak el autizmussal élő felnőtteket, hiszen a nem autista személyek ellátásával, ugyanannyi normatív támogatásért, kisebb humánerőforrás igényű munkát végezhettek. Így a leginkább rászorulók estek ki eddig az ellátó rendszerből."

Mint ismeretes, az autizmus a legintenzívebben növekvő fogyatékossági típus. A becslések szerint Magyarországon autizmussal minimum 100 000 ember él, közülük azonban csak 10-12 ezer fő rendelkezik diagnózissal. az AOSZ kutatásai szerint a diagnosztizált esetek meredek emelkedése miatt például a közoktatásban az elkövetkező években megduplázódhat az autizmussal élő tanulók száma. Egy tavalyi ombudsmani jelentés több helyen elmarasztalta a magyar állam minisztériumait az autista emberekkel kapcsolatos intézkedések elmulasztása miatt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink