hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tízmilliós bírság a Tempo Egészség- és Önsegélyező Pénztárnak

A jegybank a jogszabálysértések miatt tízmilliós bírságot szabott ki a Tempo Egészség- és Önsegélyező Pénztárra, közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB a korábban lefolytatott vizsgálat alapján arra kötelezte az egészségpénztárt, hogy szüntesse meg jogsértő tulajdonát egy kft.-ben, számolja el az értékvesztést a birtokában lévő vállalati kötvények leértékelése után, és mutassa ki a pénztári egyéni számlákon az árfolyamveszteséget az e kötvényekkel végzett korábbi ügyletei nyomán.

Az MNB 2012. július 11-től a vizsgálat lezárásáig terjedő tevékenységét ellenőrizte a Tempónak, ezután kötelezte a jegybank a pénztárat, hogy a valós piaci értékre értékeltesse le letétkezelőjénél a tulajdonában lévő érintett vállalati kötvényeket: a kirendelt igazságügyi szakértő ugyanis megállapította, hogy a kötvények piaci értéke jóval alacsonyabb a pénztár által kimutatott értéküknél, és ez a nem realizált veszteség tartósnak minősíthető. Az MNB határozata alapján a Tempo egészségpénztárnak 2019-2021. évi pénzügyi tervében be kell mutatnia a kötvények, a kft., illetve egy, a pénztár által birtokolt ingatlan miatt várható veszteségeinek a pénztári működésre és célkitűzéseire gyakorolt hatásait is.

A módosított pénzügyi terv elfogadására a határozat kézhezvételét követő 45 napon belüli időpontra rendkívüli pénztári küldöttközgyűlést kell összehívni.

A jegybanki vizsgálat jogsértést állapított meg a pénztár ellenőrző bizottságának a kiszervezett tevékenységek ellenőrzésére vonatkozó kötelezettségeit, illetve a befektetési vezető alkalmazása nélküli, saját vagyonkezelés keretében végzett ingatlanhasznosítási tevékenységet illetően, továbbá egyes szolgáltatási kifizetések, illetve az informatika terén is. Mindezek miatt az MNB 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Tempo egészségpénztárra, amelynek további közel 2,4 millió forint eljárási költséget is meg kell fizetnie.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink