hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Tíz éve szavaztunk a vizitdíjról

2008 márciusában a szociális népszavazáson dőlt el a kórházi napidíj, a vizitdíj, és az ágazati miniszter sorsa, emlékeztet a Délmagyar.

Éppen tíz éve tartották Magyarországon a "szociális, vagy háromigenes" népszavazást, amelyet a Fidesz-KDNP kezdeményezésére írtak ki. A voksoláson három kérdésre lehetett igennel, vagy nemmel válaszolni:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?

A Délmagyar arra is emlékeztet, hogy a második Gyurcsány-kormány az egészségügyi reform keretein belül a beteg-orvos találkozások csökkentését és a költségek részleges áthárítását remélte az intézkedéstől, aminek értelmében alkalmanként 300 forintot kellett fizetni. Emelt összegű vizitdíjat kellett fizetni akkor, ha valaki a saját kezdeményezésére a háziorvosi rendelőn kívül vette igénybe a gyógyellátást, vagy nem annál a háziorvosnál járt, aki területileg illetékes volt, vagy nem annál az orvosnál járt, akihez bejelentkezett. Ezer forintba került az, ha valaki indokolatlanul vette igénybe az ügyeleti ellátást, vagy beutaló nélkül vett igénybe olyan szakellátást, amihez kellett volna, vagy pedig nem a beutaló szerinti egészségügyi szolgáltatónál vette azt igénybe.

Országosan elsöprő arányban győztek az igenek, és ennek következtében eltörölték a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat is: mindhárom kérdésben több mint 80%-ot kaptak az igenek az aznap szavazó több mint 4 millió választópolgártól. Az igenek győzelme után Horváth Ágnes egészségügyi minisztert menesztették, ám az SZDSZ kiállt mellette: az ügy végül odáig fajult, hogy felbomlott az MSZP-SZDSZ koalíció.

(forrás: Délmagyar)
hirdetés

Könyveink