2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A britek szerint megérné fizetni

A britek háromnegyede hajlandó lenne heti plusz egy fontot fizetni azért, hogy az ottani állami egészségügyi szolgálat, az NHS ingyenes legyen – írja egy felmérés nyomán a hvg.hu.

Ez a számítások szerint éves szinten 2,75 milliárd font, csaknem ezermilliárd forint pluszbevételt hozna a szolgálatnak a 66 milliós országban, írja a Mirrorban megjelent felmérés eredményeiről a hvg.hu.

A megkérdezettek 63 százaléka arra is hajlandó lenne, hogy egy százalékkal több adót fizessen, ha az az egészségügybe áramlik (a brit átlagbérrel számolva ez személyenként 3,5 fontot, 1230 forintot jelentene hetente).

A brit fővárosban szombatra szerveződik tüntetés az egészségügyi ellátás alulfinanszírozása miatt, ennek alkalmából közölte a bulvárlap a felmérést. Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn szerint 8 milliárd fonttal kellene megnövelni az NHS költségvetését. Ez a kétszázalékos adóemeléssel – amelyre a megkérdezettek több mint fele hajlana – már majdnem összejönne.

Az egy font forintban nagyjából 350 forint – alig több mint a vizitdíj összege volt, amelyet egy 2015-ös felmérés szerint a többség szívesen fizetne, ha a befolyt pénzt az egészségügyre fordítanák.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink