2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Tiltólistán a cumisüvegek egy csoportja

Az Európai Unió 2011 tavaszától betiltja a biszfenol-A cumisüvegekhez való használatát. A döntés szinte napra pontosan két héttel azután született, hogy a WHO úgy foglalt állást, a vegyület nem halmozódik fel a szervezetben, hanem kiürül.

A tagállamok szakértőiből álló élelmiszerbiztonsági bizottság döntése alapján 2011 márciusától tilos a gyártáshoz BPA-t használni, 2011 júniusától pedig nem kerülhet a polcokra és nem importálható az unióba olyan műanyag cumisüveg, amelyben fellelhető a vegyület.

Magyarországon a Levegő Munkacsoport 2010 elején kérte az Egészségügyi Minisztériumtól, hogy hazánk kezdeményezze a BPA felhasználásának hazai és uniós korlátozását, különösen a cumisüvegekben. Az egészségügyi miniszter a kérést elutasította.

Sok az ellentmondás

Az elmúlt időszakban több tanulmány jelent meg arról, hogy a biszfenol-A káros a szervezetre, ugyanakkor szakértők gyakran ennek ellenkezőjét hangoztatják. A WHO 30 fős, kanadai, európai és amerikai tagokból álló szakértői bizottsága ezen ellentmondások miatt november elején áttekintette a legutóbbi tanulmányokat, melyek a vegyület emberi egészségre gyakorolt hatására vonatkoznak. Megállapításuk szerint a BPA vizeletben mért mennyisége megegyezett a vegyületből a szervezetbe bevitt mennyiséggel.

A biszfenol-A múltja

Először Kanada 2008 októberében tiltotta meg a BPA használatát cumisüvegekben, azokra a tanulmányokra hivatkozva, melyek szerint a polikarbonátokban használt műanyagadalék károsíthatja a csecsemők és a kisgyerekek idegrendszerét, és ártalmas lehet fejlődésükre. Idén októberben Kanada - szintén elsőként a világon - toxikusnak nyilvánította a biszfenol-A-t mint a környezetre és az emberi egészségre is mérgező hatású vegyületet.

Ausztrália, valamint az Egyesült Államok néhány állama szintén korlátozta a vegyület használatát. Európában elsőként Dánia tiltotta be idén márciusban a BPA alkalmazását cumisüvegekben, majd júniusban a francia törvényhozók is így döntöttek.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink