hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyszerfelírás milliós utakért

Mit keresett harminc magyar orvos Thaiföldön egy gyógyszergyártó cég költségén - teszi fel a kérdést a Blikk.

Az ázsiai ország egyik pazar tengerparti szállodájában tisztázatlan körülmények között elhunyt kübekházi háziorvos esete ismét ráirányította a figyelmet az egészségügy egyik rákfenéjére.

Több gyógyszergyártó is hajlandó bőkezűen megjutalmazni az orvosokat, ha a sokfajta készítmény közül a "megfelelő" (és általában drágább) pirulát írják fel pácienseiknek. Becslések szerint évente több tízmilliárd forint is elfolyhat a dokik szerény ösztökélésére, ami magában foglalhat különböző gáláns ajándékokat vagy éppen külföldi luxusutazást is valamilyen egzotikus helyen tartott "konferenciára".

Azonban arra nincs kimondott bizonyíték, hogy a fent említett thaiföldi túra törvényt sértett volna. Hihetetlennek tűnő történetek egész sora szól ajándékba adott pizzasütő kemencéről, dedikált hokiválogatott-mezről és orvosi pontgyűjtő katalógusokról. Annyi biztos: a cégek a számítógépes egészségügyi rendszer segítségével pontosan nyomon tudják követni, hogy mely orvosok hányszor írták föl az ő terméküket, és ezt, ha kell, meg is tudják hálálni.

A törvény lehetőséget ad arra, hogy a gyógyszergyártók "természetbeni támogatásként" biztosítsák az orvosok szakmai rendezvényeken való részvételét - közölte dr. Kónya Csaba, a mintegy 60 gyógyszergyártót tömörítő kommunikációs etikai bizottság elnöke. - Ha nem volt szakmai rendezvény, az utaztatás törvénybe ütközik - tette hozzá.

A teljes cikket a Blikk oldalán olvashatja.

(forrás: Blikk)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés