hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

„Testét üdítőitalokkal hűtötték, amíg a mentőautó a kórházba ért”

A hirtelen szívhalálból újraélesztett betegek testhűtéssel való kezelése jelentősen csökkeni az agyi károsodás veszélyét és javítja a biztonságos újraéledés esélyét - derült ki amerikai ideggyógyászok több mint egymillió beteg adatait értékelő tanulmányából, írja az MTI.

Ha azonnal igyekeznek a közelben lévők újraéleszteni hirtelen szívhalál bekövetkezésekor, jó esély van arra, hogy az áldozat föléled, de a következő, kritikus időszakban a test hűtése lényegesen javíthatja életkilátásait. Egy évtizede amerikai klinikusok fölfigyeltek arra, hogy ha sikerül a szívműködést újra elindítani, a beteg testének hűtése egy-két napig csökkenti az eszméletlen időszakban gyorsan bekövetkező agyi károsodás veszélyét és javítja a biztonságos újraéledést. Az Amerikai Ideggyógyászok Akadémiájának kongresszusán Alejandro Rabinstein és munkacsoportja beszámolt arról, hogy a tíz év alatt dokumentált hirtelen szívhalál esetek azon részénél, ahol a gyógyintézetekben követték ezt az új gyakorlatot, mennyivel jobban javult a betegek állapota, mint azoknál, akiknél a felélesztést követően nem folytatták a test hűtését.

A kutatók egymilliónál több hirtelen halál miatt újraélesztett, majd a kórházból hazaengedett ember sorsát értékelték. (Az Egyesült Államok gyógyintézeteiben 2001 és 2009 között 1 190 860 ilyen eset fordult elő.) A szakértő hallgatóság is felhördült, amikor az előadó bemutatta, hogy a gyógyító testhűtéssel kezelt, újraélesztett betegek csaknem 12 százalékkal többen folytathatták életüket gyakorlatilag változatlanul, azokhoz képest, akiknél hűtést nem alkalmaztak.

Ha hirtelen, váratlan szívhalál esetén a gyors újraélesztést követően a szív újra dobog, a test hűtése szinte azonnal elindítható. Az amerikai szakirodalomban leírtak olyan esetet, amikor a drámai esemény egy élelmiszerboltban következett be, és az újraélesztett személy testét a hűtőszekrényben lévő üdítőitalokkal hűtötték, amíg a mentőautó a kórházba ért.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink