hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Terhes férfiak

A mai férfiak olyannyira bevonódnak párjuk terhességébe, hogy közel negyedüknél (23 százalék) jelentkeznek azok az érzelmi és fizikai tünetek, melyeket általában a nők várandósságával szokás összefüggésbe hozni - idézte egy friss kutatás megállapítását a The Telegraph.

A felmérés eredménye azt mutatta, hogy a kispapák 36 százaléka úgy érezte érzelmesebbé vált, 8 százalék még azt is bevallotta, hogy gyakrabbann lábadt könnybe a szeme. Megélik a terhességgel járó egyéb tüneteket is, mint például a hangulatingadozás - 26 százalékuk tapasztalta -, hányinger - 6 százalék - és fantomfájdalom. A tanulmányba bevont apák 10 százaléka számolt be furcsa kívánósságról is: egyikük például egyszerre vágyott például paradicsomra és narancsra vagy tonhalra ecetes hagymával. 

Az egyik pelenkagyártó cég által készített felmérésben a megkérdezettek 3 százaléka jelezte, hogy képzeletbeli terhességi fájdalmai is voltak, például hátfájás vagy akár szülési fájdalmak. Szakértők szerint a férfiaknál a párjuk várandóssága alatt felbukkanó tünetek az együttérzésüknek tulajdoníthatók. Az apajelöltek 74 százaléka védelmezőbbé vált, 80 százalékuk pedig nagyobb felelősséget érzett a korábbinál.

A várandósság ideje a leendő apára is hatással van

Mary Steen professzor, aki 25 éve bábaként dolgozik elmondta: "A férfiak ma nagyobb szerephez jutnak a terhesség és szülés alatt, mint egykor, és a lehető legjobban szeretnék támogatni partnerüket. Az elmúlt 50 év kulturális és társadalmi változásai eredményeképp ma már ez elfogadott, így a férfiak egyre többen nyiltan és őszintébben merik vállalni érzéseiket."

Többségük elmegy a babavárás alatt az ultrahangvizsgálatokra, így korán kötődnek az úton lévő magzathoz, sokan pedig a szülést előkészítő tanfolyamokra is elkísérik partnerüket.

A várandós anya mindig az érdeklődés középpontjában lesz a terhessége alatt, de fontos felismerni, hogy ez az időszak a leendő apára is hatással van - tette hozzá Steen professzor.

(forrás: MedicalOnline, Telegraph)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés