2020. október. 26., hétfő - Dömötör.
hirdetés
hirdetés

Depressziós kispapák

A statisztikák szerint az Egyesült Államokban naponta ezer újdonsült apát sújt az eddig csak az anyáknál tapasztalat szülés utáni depresszió.

Will Couteney amerikai pszichoterapeuta tanulmányozta a jelenséget és honlapot is hozott létre, amelyben megmagyarázta a szokatlan levertség okait.
A "családfő-színdrómának" is nevezett jelenség megnyilvánulhat az alkalmazkodó képesség hiányában, türelmetlenségben, menekülésvágyban valahányszor a baba sír, klausztrofóbiában, nagyfokú feszültségben. Az okok sokfélék lehetnek. Például az, hogy az apák nem készülnek fel a gyermek születésére és megérkezése sokkot vált ki belőlük azt követően, hogy már az anya terhessége is stresszhatással járt számukra. Az apák állapotát súlyosbítja a kialvatlanság. A "kispapa" attól is tart, hogy a gyerek jelenléte megzavarhatja a feleségével kialakított exkluzív viszonyt, féltékenység is ébredhet benne.
Nyugtalanítja, hogy anyagi problémái adódhatnak, valamint az is, hogy le kell mondania a gyermek érkezése előtti számos szokásáról.
Egyes kutatók a hormonokat is felelőssé teszik. Szerintük a baba születése is kiváltja a tesztoszteron-szint csökkenését és az ösztrogének emelkedését.
A pszichológusok egyelőre a megelőzést javasolják, vagyis a leendő apa forduljon lélekbúvárhoz, akinél idejében ki lehet beszélni a félelmeket - írta a La Repubblica című olasz napilap.

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!