hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tényleg jobb adni, mint kapni

Bebizonyították, hogy az ajándékozás tovább okoz örömet, mint az, ha valaki ajándékot kap, írja a 24.hu.

A pszichológia jól ismeri az úgynevezett élvezeti alkalmazkodás fogalmát: ennek köszönhetjük, hogy gyakorlatilag semminek nem tudunk sokáig örülni, hiszen az agyunk egy idő után hozzászokik. Kutatók most azt figyelték meg, hogy ez a hatás érvényesül-e akkor, amikor ajándékozunk, vagy csak akkor, ha kapjuk az ajándékot.

A Chicagói Egyetem két kutatója két kísérleten keresztül mérte a jelenséget: az egyik során a résztvevőknek öt napon keresztül napi öt dollárt adtak, de mindig csak ugyanarra költhették el a pénzt. Összesen 96 ember vett részt a kutatásban, és azok, akik csak magukra költötték a pénzt, lassú örömcsökkenésről számoltak be. Azok viszont, akik másra költötték, nagyjából ugyanolyan szinten éreztek boldogságot minden alkalommal.

A másik kutatás online zajlott: 502 résztvevőnek egy tízkörös kirakót kellett végigjátszania, amelynek a végén minden alkalommal kaptak 0,05 dollárt. Eldönthették, hogy maguknak szeretnék az összeget, vagy jótékonyságra akarják felajánlani. Itt is ugyanaz az eredmény született: azok, akik másnak ajánlották a pénzüket, mindig örültek, ellentétben azokkal, akik maguknak tartották meg.

A kutatók igyekeztek minden más faktort kizárni, így egyértelműen állapították meg: az ajándékozás tényleg mindig örömmel tölt el, míg az ajándékok fogadását egy idő után rendesen meg lehet unni, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink