hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Telefonok, laptopok fenyegetik az egészségügy biztonságát

Egy az egészségügyi adatkezelést fenyegető veszélyeket kutató vizsgálatot ismertet a computerworld.hu.

Októberben egy észak-kaliforniai kórházi rendszerből került ki nagy mennyiségű adat. Ez az incidens önmagában 4,24 millió beteg adatát érintette - jelzi a probléma lehetséges nagyságát a portál, s felidézi a Ponemon Institute vizsgálatát, amely az egészségügyi intézmények adatkezelésének gyakorlati kockázatait kutatta.

Az Egyesült Államokban végzett kutatás során kiderült, hogy a megkérdezett intézmények 96 százalékában az elmúlt két évben tapasztaltak legalább egy biztonsági incidenst. Az adatokat veszélyeztető esetek száma pedig évente körülbelül 30 százalékkal emelkedik.

A felmérés során az is kiderült, hogy mik azok a tényezők, amelyek a leggyakrabban okoznak adatszivárgást. A vezető okok között szerepel a különböző informatikai (mobil) eszközök elvesztése, az alkalmazottak figyelmetlensége, valamint az egészségügyi intézmények beszállítóinál, partnereinél bekövetkező hibák.

A felmérésben résztvevők 81 százaléka úgy nyilatkozott, hogy tárolnak egészségügyi adatokat mobil eszközökön. Ugyanakkor 49 százalékuk még semmiféle védelmi intézkedést nem tett e készülékeken található adatok megóvása érdekében. A problémát tovább fokozza, hogy sok szervezet egyelőre nem tiltja a (kevésbé védett) magáncélú mobil eszközök intézményi feladatokra történő használatát, ami szintén növeli az adatszivárgás valószínűségét.

(forrás: Computerworld)

cimkék

hirdetés

Könyveink