2024. április. 23., kedd - Béla.

Tehermentesítik az állami ellátórendszert

Bármelyik pillanatban meg tudja kezdeni a koronavírus-fertőzöttek, illetve a már lélegeztetésre szoruló betegek fogadását a járványkórházzá alakult Budai Egészségközpont, írja a Magyar Nemzet.

Az intézmény alapító főigazgatója, Varga Péter Pál jelezte: az egészségügyi szakhatóság már hétfőn mindent rendben talált, így amint a szaktárcánál aláírják a szerződésmódosítást, egyszerre akár 120 koronavírusos beteget is el tudnak látni.

A Budai Egészségközpont az ország első és mind ez idáig egyetlen magánkórháza, amelyik nem csak felfüggesztette magánrendeléseit, valamint az általa működtetett Országos Gerincgyógyászati Központ nem akut betegellátását, de a járványhelyzetben az állami ellátórendszer tehermentesítésében is aktív szerepet vállalt. Mint Varga Péter Pál fogalmazott: egy magánintézetnek akkor van létjogosultsága a társadalom felé, ha a valós népegészségügyi érdekek mentén szervezi a szolgáltatásait. Most mindent felülír a járvány, ennél élesebb népegészségügyi helyzet kevés van, ezért döntöttek úgy, hogy minden más tevékenységüket felfüggesztik és az erőforrásaikat erre koncentrálják.

Varga Péter Pál elmondta: jelenleg 35 lélegeztető gépük van, de a jövő hétre már 55 lesz, részben az OTP Bank pénzügyi támogatásának köszönhetően, amely húsz tartós lélegeztetésre alkalmas gép azonnali beszerzését támogatta, részben más cégek és magánszemélyek felajánlásából. A kórház személyzetét pedig – az összes fellelhető forrást megmozgatva – megfelelő számú és főként minőségű védőruhával és nagy maszkkal tudják ellátni.

A járványügyi ellátásba a kórház a Központi Operatív Törzs által meghatározott rend szerint kapcsolódik be, amint ennek jogi feltétele is adott lesz.

A teljes információ

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés