hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Tartogat még meglepetéseket a long-Covid-szindróma

A long-Coviddal kapcsolatos legújabb megállapításokra világít rá egy új tanulmány. Az Interesting Engineering cikkét a hvg.hu szemlézte.

Tanulmányunk azt mutatja, hogy a hosszú Covid még egy évvel a fertőzés után is nagy hatással lehet az életminőségre” – fogalmazott Aurelie Fischer, a Luxemburgi Egészségügyi Intézet (Luxembourg Institute of Health) orvosa..

A 289 résztvevő valamivel több mint fele nő volt, az átlagéletkoruk 40 év. Minden résztvevő egy kérdőívet is kitöltött, melyben a betegség ismert tüneteiről kérdezték őket. Tízből hat ember pedig úgy válaszolt, hogy egy tünet még most, hónapokkal a fertőzés leküzdése után is kínozza. A leggyakoribb panasz egyébként az alvászavar volt, erről a megkérdezettek 54,2 százaléka számolt be. Gyakori volt még a krónikus fáradtság és a légzési probléma is.

Azok, akik közepesen súlyos vagy súlyos megbetegedésben szenvedtek a koronavírus miatt, kétszer nagyobb valószínűséggel számoltak be elhúzódó tünetekről, mint azok, akiknél a fertőzöttség nem járt különösebb tünetekkel. De ez nem feltétlenül van mindig így: Fischer szerint ők azt tapasztalták, hogy ha a betegség a kezdeti szakaszban is erőteljesebb, akkor a fertőzés leküzdése után nagyobb valószínűséggel alakulnak ki tartós tünetek – írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés