hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hazai rögvalóság: városházi játékok

Szentes indoka: saját embereiket akarják kinevezni

A budapesti főpolgármester-helyettes kedd reggel húsz perces etapokban szólította le-, illetve felmondásra a színe elé invitált fővárosi kórházigazgatókat. A kirobbanó botrány nyomán Tarlós István külföldről üzente meg: mindenki a helyén marad. Legalábbis egyelőre.

Az egészségügy jövőbeni rendbetétele körül bonyolódó fővárosi pozíció, s koncepciós harcok kedden kritikus fordulatot vettek. A 12 fővárosi kórházigazgatót még múlt héten invitálta személyes megbeszélésre az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes. "Azt gondoltuk, az első találkozás az ismerkedésé, s később, egy másik időpontban megkezdjük a szakmai párbeszédet" – mondta lapunknak az egyik, neve elhallgatását kérő intézményvezető. Ehelyett azonban Szentes Tamás – különböző, személyre szóló "csomagolásban" – egyenként le-, illetve felmondásra szólította fel vendégeit.

Öten már betöltötték a nyugdíjkorhatárt

Bár kirúgni lehet, a jogi helyzet azonban nem egyszerű. A fővárosi intézmények vezetői ugyanis alkalmazásuk milyenségét illetően két csoportot alkotnak, öten közalkalmazottként, heten viszont úgynevezett menedzser szerződéssel, a Munka Törvénykönyv hatálya alá tartozó alkalmazottként végzik munkájukat.

A jelenleg érvényes szabályok szerint január elseje és február 28 között lehet pályázatot kiírni vezetői tisztségekre. Vélhetően ez motiválhatta hirtelen akciójára a főpolgásmester-helyettest, hiszen csupán egyetlen hónap maradt arra, hogy a fővárosi közgyűlés elfogadja a pályázati kiírásokat. Szentes Tamás állítólag arra hivatkozott, hogy "saját emberekkel" akarják betölteni a bizalminak, s fontosnak számító intézetvezetői posztokat, de kár volt sietnie. Az öt közalkalmazott vezető mindegyike elérte ugyanis a nyugdíjkorhatárt, vagyis a közalkalmazotti törvény értelmében szép sorban, simán és csendben visszavonulásra bírhatta volna őket. Nem árt egyébként tudni, hogy január elsejétől a kinevezésüket élethossziglaninak gondoló osztályvezető főorvosok pozíciója sincs betonba öntve. A közalkalmazotti törvény módosításakor ugyanis megszüntették a határozatlan időre szóló vezetői kinevezést, 2011. január elsejétől ezek mindegyike határozott idejűre – öt évre szólóvá – változott.

Szentes legfeljebb amnéziás állapotában gondolhatta, hogy főnöke háta mögött, suttyomban leválthatja az igazgatókat

A fővárosi intézményvezetők többsége a Munka Törvénykönyv hatálya alá tartozik, úgynevezett menedzser szerződésekkel irányítják a gondjaikra bízott kórházakat. Felmondási idejük négy hónap, s három havi végkielégítésre tarthatnak igényt. Ez nem két fillér, hiszen a több milliárdos kórházüzemeket vezető első emberek fizetése nem csekély, bár természetesen nagyságrendekkel elmarad az üzleti szférában hasonló "árbevételű" állást betöltökétől.

A keddi történettel az a gond, hogy nem tudni: rosszul prezentált színjátékot, vagy egy bohózatba futó drámát láttunk. A döntés azért nehéz, mert a felmentéseket Tarlós Istvánnak kell aláírnia, így a főpolgármester-helyettes legfeljebb amnéziás állapotában gondolhatta, hogy főnöke háta mögött, suttyomban leválthatja a főváros összes kórházvezetőjét. Meglehet, a tanulság csupán annyi, nem jó amatőrnek lenni a vérprofik között. De maradjunk a hazai rögvalóság talaján: nem egy jól megszervezett összeesküvés, csupán egy kisszerű tragikomédia zajlik a szemünk előtt.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink