hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tanítani kellene a társas készségek fejlesztését

A Népesedési Kerekasztal szerint a pedagógusok továbbképzésében, a mentálhigiénés szakemberek vagy az iskolai pszichológusok, védőnők tananyagában is megjelenhetne a társas készségek fejlesztése.

Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese elmondta: a mai világban az embereknek nagyon nagy szükségük lenne erre a készségre, így jobban odafigyelnének egymásra, könnyebben kezelnék a konfliktusokat, és megtanulnának dicsérni.

Véleménye szerint egy szétesett családban, esetleg rossz körülmények között a gyerekek nem tanulják meg a társas intelligenciát, illetve a társas készségeket és ezen a helyzeten nagyon ritkán javít az iskola. Kitért arra: Magyarországon minden második házasság válással végződik, pedig ezen az arányon is lehetne javítani, ha a párok megtanulnák ezeket a készségeket.

Kopp Mária úgy látja: a társas készségek fejlesztését már az óvodától kezdve tanítani kellene. Fontos lenne, hogy ez ne pluszfeladatként kerüljön az oktatási rendszerbe, hanem inkább szemléletváltásként jelenjen meg - mondta.

Közölte, pályázatot írnak ki annak érdekében, hogy a társas készségeket fejlesztő módszereket össze lehessen gyűjteni. Terveik szerint ezeket közzéteszik az interneten is. Jelenleg is vannak nagyon jó módszerek - mondta, példaként említve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztergomi tanárképző kara által indított "szülők iskoláját", a drámapedagógiai módszereket, illetve a Semmelweis Egyetem stresszkezelő kurzusait.

Kopp Mária az egyházak és a civil szervezetek sikeres módszereinek is nyilvánosságot biztosítana.

A Népesedési Kerekasztal szeretné elérni azt is, hogy a társas készségek oktatása jelenjen meg például a pedagógusok továbbképzésében, a mentálhigiénés szakemberek vagy az iskolai pszichológusok, védőnők tananyagában.

Kormosné Debreceni Zsuzsa, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium népesedési osztályának vezetője beszámolt arról: várhatóan a nyár közepén pályázatot írnak ki a társas készségek fejlesztésének segítésére. Mint mondta, reméli, hogy a civil szervezeteken és az egyházakon keresztül meg tudjuk szólítani a fiatalokat is.

Az osztályvezető hangsúlyozta: a társas készségek elsajátítása, fejlesztése segíthet a családok összetartásában is. Jelezte, hogy hamarosan - a korábbi éveknél komolyabb díjakkal - megjelenik a családbarát munkahely pályázat, amellyel szeretnék ráébreszteni a munkaadókat arra, hogy érdemes szülőket foglalkoztatni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink