hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Talentum díjat kapott a Semmelweis Egyetem munkatársa

A Magyar Tudományos Akadémián vehette át három társával együtt az idei Talentum díjat dr. Fekete Andrea, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika munkatársa.

Ma Magyarországon minden tizedik ember cukorbeteg, és közel egymillióan vannak, akiknél nem ismerték fel a betegséget. 15-20 év után a cukorbetegek 30-40 százalékánál krónikus vesebetegség alakul ki. A végállapotú veseelégtelenség miatt dialízis kezelésre szoruló beteg mintegy fele cukorbeteg is. Ezért nagyon fontos dr. Fekete Andrea kutatása, amelyért a fiatal orvos Talentum díjat is kapott.

dr. Fekete Andrea

Dr. Fekete Andrea az ADMA szintjét és hatásait kutatja a cukorbetegek és a diabéteszes vesekárosodás állatmodelljében. Az ADMA-ról feltételezik, hogy önálló kockázati tényezője lehet a diabétesz talaján kialakuló vesekárosodás megjelenésének.

Az ADMA gátolja a nitrogén-monoxid molekula termelődését, ami pedig fontos szerepet játszik a szervezet ereinek védelmében. Azt már kimutatták, hogy az ADMA-szint összefügg a diabéteszes szövődményekkel. Dr. Fekete Andrea célja, hogy bebizonyítsa, nem csak összefügg, hanem önálló rizikótényező.

A kutatás során keresik azokat a genetikai variációkat is, amelyek hozzájárulnak az ADMA magas szintjéhez, ezzel összefüggésben pedig hajlamosítanak a szövődményekre.

Fontos cél az is, hogy találjanak olyan új gyógyszer – támadáspontokat, amelyek az ADMA szintjét csökkenteni tudják, azaz segítenek a lebontást végző enzimek fokozott működésében vagy magának az ADMA termelésének a gátlásában, így az eredmények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy néhány év múlva az orvosok a cukorbetegséget új, még hatékonyabb gyógyszerekkel kezelhessék.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink