hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Tabletta a szklerózis multiplex ellen Nagy-Britanniában

Jelenleg azok a személyek, akiknek szklerózis multiplexe gyakran fellángol, kénytelenek naponta injekcióval kezelni magukat vagy kórházba menni.

Most azonban az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) egyik bizottsága javasolta, hogy engedélyezzék egy fingolimod hatóanyagú tabletta árusítását az EU-ban. Oroszországban és az Egyesült Államokban már most árusítható a gyógyszer.

A tablettát gyártó Novartis szerint a Nagy-Britanniára szóló árusítási engedély megadása néhány hónapon belül várható. Dr. Jayne Spink, a brit Szklerózis Multiplex Társaság kutatási vezetője üdvözölte a hírt, és meggyőződése, hogy ez nagyon előnyös lesz a szklerózis multiplexesek számára, mivel több kezelési lehetőség közül választhatnak majd, és megszabadulhatnak a gyakori injekciózástól.

Az EMA bizottsága azonban csak a nagyon aktív, illetve nagyon súlyos relapszáló-remittáló szklerózis multiplex és az interferon-bétára nem megfelelően reagáló betegség esetében javasolja a tablettát.

A gyógyszer törzskönyvezése után a brit National Institute for Health and Clinical Excellence (Nice) fogja eldönteni, hogy kiknek írható fel társadalombiztosítási támogatással, azaz a National Health Service (NHS) támogatásával a tabletta. A fingolimod hatóanyagú gyógyszer egyik riválisát is várhatólag még ez év folyamán fogják törzskönyvezni a szigetországban. A cladribine, amelyet csak évente 8–20 alkalommal kell használni, hasonlóan hatékonynak mutatkozott, mint a fingolimod.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés