hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Szülésfelkészítő a debreceni klinikai központban

Újraindult a komplex szülésfelkészítő program a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) közös kezdeményezésének célja, hogy a leendő szülők minden információt megkapjanak a szüléssel és az újszülött ellátásával kapcsolatban.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 1992-ben a világon másodikként, Európában elsőként kapta meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Bababarát Kórház címét. Az intézmény baba- és családbarát ellátásának mindig fontos része volt a leendő szülők szülésre való felkészítése. A program azonban a koronavírus okozta járványhelyzet miatt szünetelt, majd online formában indult újra. Most viszont már a személyes találkozókra is van lehetőség. A hat alkalomból álló komplex felkészítő program szerdán kezdődött a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán.

A program újraindulása nagyon fontos a családbarát ellátás szempontjából, amelynek mindig kiemelt szerepe volt az intézmény életében. A családbarát ellátást segítik a nemrég befejeződött infrastrukturális fejlesztések is. A pandémia alatt a gyermekágyas osztályon is voltak olyan felújítások, amelyek az édesanyák komfortérzetét növelték, illetve a szülőszobát is korszerűsítettük – mondta a program szerdai megnyitóján Krasznai Zoárd, a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. A szülésfelkészítő program a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) együttműködésében indult újra. Az előadásokat a klinika és a DAEFI szakemberei, szülésznők, védőnők tartják. A szerdán kezdődött programban több mint 30 leendő édesanya és édesapa vesz részt.

A szerdán kezdődött programban több mint harmincan vesznek részt (Fotó: unideb.hu)
A szerdán kezdődött programban több mint harmincan vesznek részt (Fotó: unideb.hu)

A világon egyedülálló a magyarországi védőnői hálózat, amely a terhesség elejétől végigkíséri a várandósság természetes lefolyását. A védőnők az újszülött otthoni ellátását is segítik, ami nagy biztonságot ad a családoknak. A felkészítő programban szakembereink segítségével a gyakorlatban szeretnénk megismertetni a leendő szülőkkel, hogy mi vár rájuk a szülőszobán és a kórházi tartózkodás alatt, illetve tanácsokat kapnak ahhoz is, hogyan intézzék az újszülöttel kapcsolatos adminisztrációs feladatokat, valamint a különböző támogatási lehetőségekről is tájékoztatjuk őket. Bízom abban, hogy a programmal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a leendő szülők nyugodtabban, felkészültebben érkezhessenek majd a szülőszobára – hangsúlyozta Papp Csaba, a DAEFI igazgatója.

A résztvevők a szerdai első előadáson arról hallhattak, hogy milyen vizsgálatokra számíthatnak a szülőszobában, milyen lehetőségek vannak a fájdalomcsillapításra, miben tud segíteni az apa, illetve megismerhették a családbarát szemléletet. A következő alkalmakon szó lesz az igény szerinti szoptatásról, a pelenkázásról, a köldökellátásról és a fürdetésről. A leendő szülők a programokon hasznos tanácsokat kaphatnak az anyakönyveztetéssel, a házi-gyermekorvosi ellátással, illetve a védőoltásokkal kapcsolatban. A komplex felkészítő program szülőszoba-látogatással zárul.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Nagyon sok az érdeklődő, már az októberi program is betelt, de a novemberben induló alkalmakra még lehet jelentkezni a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen a név, a telefonszám és a szülés várható időpontjának megadásával.

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink