2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Idén ezek a legjobb egészségértést fejlesztő programok

Tiktokos sebész, online szülésfelkészítő és gyermekkardiológia 2021. legjobb egészségértést fejlesztő programjai között.

2021-ben hatodik alkalommal díjazták az egészségértés fejlesztését célzó legjobb hazai kezdeményezéseket. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által útjára indított Nekem Szól! Egészségértés Díjat a szakmai zsűri több kategóriában osztotta ki. A 2 millió forint összdíjazású pályázat különlegessége, hogy immár a TikTok is jól láthatóvá vált az egészségügyi edukáció térképén, hiszen egy ezen a platformon kommunikáló sebész szakorvosjelölt nyerte a közönségszavazást. Járványidőszakban az edukációs tevékenység is a digitális platformokra helyeződött: az Új Szent János Kórház rendkívül népszerű szülésfelkészítő tanfolyamának online változata már a vidéki és határon túli leendő kismamák és kispapák számára is könnyen elérhetővé vált. A pályázat kiemelt témája idén az egészségben eltöltött évek számának növelése, az élethosszig tartó egészség volt.

A hazai egészségértést fejlesztő kezdeményezéseket 2016 óta díjazza az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által életre hívott Nekem Szól! Egészségértés Díj. Kutatások bizonyítják, hogy azok, akiknek jobb az egészségértése (tehát jobban értik és alkalmazzák az egészségügyi információkat), több egészségben eltöltött életévre számíthatnak, és így közvetve az ellátórendszert is tehermentesítik.

Egészségügyi Intézmények és szakemberek” kategóriában a legjobb kezdeményezésnek járó díjakat idén a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központ szülőket informáló hiánypótló kezdeményezése, a „Szülői Információs Mappa” nyerte, amíg a „Társadalmi szervezetek” kategória legjobbja a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete középiskolásokat megszólító edukációs programja lett.

Az „Élethosszig Egészség” Különdíjat a demenciával küzdő betegek családját, környezetét segítő Szociális Klaszter Egyesület INDA Programja kapta, a közönségszavazás nyertese pedig Dr. Kulja András sebész szakorvosjelölt lett, aki közel 80 ezres követőtáborral rendelkező TikTok-csatornán beszél közérthetően egészségügyi kérdésekről. Az EgészségKommandó hiteles kommunikációt díjazó különdíját az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő nyerte, amely rugalmasan alkalmazkodva a járványhelyzethez, online keretek között működve határon innen és túl széles rétegeket ért el szülésfelkészítő tanfolyamával.

Hat év alatt javult a magyarok egészségértése

A most díjazott kezdeményezésekhez hasonló programok fontosságát és eredményességét mutatja, hogy az AIPM legújabb felmérése alapján 2015 óta jelentősen javult a magyarok egészségértése: magabiztosabban találnak információt az őket érintő betegségek tüneteiről. Az országos reprezentatív kutatás eredményei alapján a 6 évvel ezelőttihez képest 19-ről 6 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik számára nehézséget okoz megérteni, amit orvosa mond. Mint azt Oliver Rozboril, az AIPM elnöke kiemelte, az egészségértés fejlesztése egy lassú, ám annál fontosabb, az egész ország számára megtérülő építkezés. Ezek az eredmények is bizonyítják, milyen fontos feladatot látnak el az országos és helyi egészségértést fejlesztő projektek. Ezért az egészségügyi írni-olvasni tudás szintjének javítása a jövőben is az Innovatív Gyógyszergyártók egyik kiemelt célja lesz. Ahogy Holchacker Péter, az AIPM igazgatója hangsúlyozta, az elmúlt időszakban megszaporodott, gyakran életveszélyes álhírek miatt még fontosabbá vált a pályázatok elbírálása során kiemelt szempontként kezelt hiteles és közérthető egészségügyi kommunikáció. Éppen ezért az értékeléskor a zsűri a szakmai tartalom mellett azt is díjazta, hogy az adott projekt népszerű és korszerű platformokon keresztül, minél több emberhez eljuttassa a megbízható és könnyen érthető tudományos tényeket és érveket.

Fókuszban az élethosszig tartó egészség

Az idei pályázat az „Élethosszig egészség” témáját helyezte fókuszba. Mint azt Endrei Judit zsűrielnök, a Kor-határtalanul program alapítója elmondta: 13 éve az aktív idősödéssel foglalkozik, mert a közel 4 millió 50 év feletti magyar egészségének, aktivitásának megőrzése közös feladat és érték. Ma átlagosan 61,1 egészségben eltöltött évre számíthat egy magyar polgár, ezért kiemelten fontos célkitűzés, hogy mielőbb elérjük az EU 64.6 éves átlagát.

Salamon Adrienn, az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnöke és a zsűri tagja kiemelte: évről évre felértékelődik a társadalmi szervezetek szerepe az egészségértés fejlesztése terén, a Nekem Szól! Egészségértés Díj pedig lehetőséget biztosít programjaik minél szélesebb körű, országos megismerésére.

A Nekem Szól! Egészségértés Díj 2021 nyertesei

Egészségügyi intézmények és egészségügyi szakemberek kategória

  • Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) Gyermekszív Központ – „A szülők informálásának fontossága a Gyermekszív Központban”

A Gyermekszív Központ tájékoztató projektje a diagnózis megismerését követően traumatizált állapotba került szülőket segíti. Ún. Információs Mappával tájékoztatnak a beavatkozások menetéről, az ellátásban résztvevő kollégákról, szakterületekről, segédleteket alkottak a hatékony pszichés megküzdés érdekében. A tájékoztatás az egyszerű, általános információkon túl a gyermekek betegségélményének feldolgozásában is segítséget nyújt. A szülői érdekvédelmi egyesület (Szív-Kör) megalakítása lehetőséget teremt a kívülről jövő igények megfogalmazására és azok beépítésére a Gyermekszív Központ folyamataiba.

Társadalmi szervezetek, egyéb állami és gazdálkodó szervezetek és szakembereik, média és kommunikációs ipar szereplői, valamint az egészségipar szereplői kategória

  • Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete – „Semmelweis Egészségverseny”

A Semmelweis Egészségverseny a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete szervezésében megvalósuló többfordulós tanulmányi verseny, amelyre 5 fős középiskolás csapatok jelentkezhetnek. Fókuszában a középiskolás korosztály egészségértésének fejlesztése áll, és a verseny során a középiskolai oktatás során ritkán előkerülő témákat dolgoznak fel. Az idei döntőt online rendezték meg, az egyes állomásokra a csapatok videóhíváson keresztül csatlakoztak be.

Élethosszig Egészség Különdíj

  • Szociális Klaszter Egyesület – „Együtt a demenciával – a gondozó családok komplex támogatása”

Az öregedő társadalmak egyik legsúlyosabb népegészségügyi kihívása a demencia. Hazánkban negyedmillióan élnek a betegséggel, túlnyomó részük saját otthonában. A Szociális Klaszter Egyesület INDA programja a demencia tüneteivel küzdő betegek családi, informális gondozóira fókuszál. A Demencia Információs Órák (DIÓ) 12 alkalmas csoportos hozzátartozói tudásbővítés, amely 12 hónapon át tematikusan felépített, 6 településen már megvalósult program. A résztvevők személyes mentorai szociális szakemberként egyéni élethelyzetek kezelésében segítenek. Az óvodás korosztályt megszólító családi füzet Dióbél bácsi történetén keresztül segíti az elfogadást. Ugyancsak pedagógusok részvételével kamaszoknak szóló füzet is készült.

Közönségdíj

  • Dr. Kulja András - "Közérthető és hiteles egészségügyi edukáció"

2021. júliusától működik dr. Kulja András sebész szakorvosjelölt TikTok csatornája, amely máris közel 80 ezer követővel rendelkezik. Célja, hogy az egészségügyi kérdések iránt kevésbé érdeklődők figyelmét is megragadja, ezért a komolyabb szakmai témákat könnyedebb hangvételű videókkal vegyíti. A közvetlen, személyesebb hangvételű kommunikációval fontosnak tartja növelni az egészségügy iránti bizalmat, és felhívni a lakosság figyelmét a prevenció, az egészségmegőrzés és az egészségügyi vizsgálatok fontosságára.

EgészségKommandó Különdíj

  • Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő - Babára várva, online szülésfelkészítő tanfolyam

A Szent János Kórház szülésfelkészítő előadásai 20 éve sikeresen támogatják a kismamákat életük egyik legfontosabb időszakában. A koronavírus-járvány miatt született meg a „Babára várva” online szülésfelkészítő tanfolyam, mely ebben a formában már az ország összes kismamája számára elérhető. A képzés a kezdetektől nagy népszerűségnek örvend, mára több, mint 11 ezer hallgató iratkozott be, köztük leendő édesapák és határon túli magyar kismamák is.

Nekem Szól! Egészségértés Díj idei díjazottjai (Fotó: AIPM)
Nekem Szól! Egészségértés Díj idei díjazottjai (Fotó: AIPM)

(forrás: Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete )
hirdetés

Könyveink