hirdetés
hirdetés
2020. február. 22., szombat - Gerzson.
hirdetés

Szombaton lesz az Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap

A szervadományozás és a szervátültetés fontosságára hívják fel a figyelmet a Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnap programjai szeptember 29-én, szombaton a fővárosban, mondta Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kuratóriumi elnöke.

hirdetés

A világnapot 2005-ben kezdeményezte az Európa Tanács, és Magyarországon 12. alkalommal rendezik meg.

Szalamanov Zsuzsa elmondta: a rendezvény a MoM sportközpontban kezdődik, ahol olimpikonok, transzplantáló orvosok és szervátültetett emberek úsznak majd váltót, délután pedig a mezőgazdasági múzeumban a szeretteiknek adományozó donorokat Pro Vita díjjal tűntetik ki. A donorok emlékére a múzeumtól 19 órakor fáklyás séta indul a Hősök terére.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója arról beszélt, hogy Magyarország európai összehasonlításban a középmezőnybe tartozik a donáció tekintetében, és az elmúlt néhány évben körülbelül harminc százalékkal emelkedett az elhunytból történő transzplantációk száma. Tavaly 159 donorból történt szervkivétel, ez 450 életmentő átültetésre adott lehetőséget.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink