2021. február. 28., vasárnap - Elemér.

 

Új utak a rák kezelésében

Szőlővel a fehérvérűség ellen

Szőlőszemekből készült kivonattal sikerült amerikai kutatóknak elpusztítani leukémiasejteket, ami új utat jelenthet a rosszindulatú daganatos betegségek kezelésében. A sejttenyészetben végzett vizsgálatok eredményeit a Clinical Cancer Reports szakfolyóirat januári száma közölte.

A szőlőben sok antioxidáns anyag van. Az egyik legismertebb alkotóelem, a rezveratrol szív- és érrendszeri betegségek elleni védőhatásáról sok biztató adat vált ismertté. Jórészt a rezveratrolnak tulajdonítják a vörösbor szívvédő tulajdonságát, bár olyan adagnak az emberi szervezetbe juttatásához, mint amilyet az állatkísérletekben eredménnyel alkalmaztak, naponta többezer palack bor megivására volna szükség.
A szőlőben sokféle, egyelőre nem teljesen ismert kémiai anyag található, és ezek között vannak daganatellenes tulajdonságú vegyületek is. Kísérletek igazolták, hogy a szőlőszemekből nyert kivonat laboratóriumi körülmények között gátolják a bőr-, az emlő-, vagy a tüdőráksejtek növekedését. Állatkísérletekben azt is észlelték, hogy patkányok emlőrákját, illetve egerek bőrén megjelenő rosszindulatú daganatok növekedését a szőlőből készült gyógyhatású szerek kedvezően befolyásolják.
A fehérvérűség kezelésére eddig ilyen próbálkozások nem történtek. Xianglin Shi amerikai professzor és munkatársai most leukémiasejteket kezeltek szőlőkivonattal. Azt észlelték, hogy 24 óra múlva az egyébként viharosan szaporodó, rosszindulatú sejteknek 76 százaléka a szőlőkivonat hatására elpusztult.
A kutatók szerint a hatás annak eredménye, hogy a szőlő valamilyen, egyelőre ismeretlen hatóanyaga azt a folyamatot befolyásolja, amely a programozott sejthalálhoz vezet. Ezt a jelenséget egy fehérje, a JNK szabályozza és a szőlő hatóanyaga a sejthalálhoz vezető folyamatot gyorsítja.
„Mindenki olyan anyagot keres, ami valamilyen módon elpusztítja a daganatos sejteket, de épen hagyja az egészséges szövetek sejtjeit” – mondta a munkacsoport vezetője. „A szőlőből kivont hatóanyag ebbe a csoportba tartozik.”
A vizsgálatok folytatódnak, de a kutatók hangsúlyozzák, hogy még sok munka van hátra, amíg ezekből a kísérletekből gyógyszer lesz. Még az is korai volna, hogy arra biztassák az embereket: azért egyenek minél több szőlőt, mert az véd a rosszindulatú daganatok ellen.

Dr. Matos Lajos/MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink