hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Szócska Miklós fellép az étrendkiegészítők hamisítása ellen

Mind az egészségügyi államtitkár, mind a Magyar Gyógyszerészi Kamara nyilatkozatot tett közzé az étrendkiegészítők hamisításáról.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkárának közleménye
Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyi Államtitkára határozottan fellép a hamisítás ellen. Az államtitkár azonnali vizsgálatot kezdeményezett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ) nyolc Magyarországon forgalomban lévő potenciafokozó étrend-kiegészítő kapcsán.
A Gyógyszerészet júliusi számában egy olyan anyag került publikálásra, amelyben a szerzők azt állítják, hogy az általuk vizsgált tíz étrend-kiegészítő közül nyolc esetében „étrend-kiegészítő hamisítási jelenség” áll fenn. A szerzők közjegyző előtt vásárolt, legálisan bejelentett, az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézetnél (OÉTI) „zöld jelzést” kapott készítményt vizsgáltak. Mind a tíz terméket növényi termékekből előállított, potenciafokozóként vagy ezt a hatást sugallva hirdetik, forgalmazzák. A tíz termék közül hatnál olyan hatóanyagot találtak, melyek „szintetikus foszfodieszteráz-bénító” hatással rendelkező, gyógyszerként törzskönyvezett gyógyszerek hatóanyagaként ismertek vagy ezek nem törzskönyvezett rokon vegyületei. Ezek termékoltalom alatt álló, csak gyógyszerként forgalmazható vegyületek, étrend-kiegészítőben nem használhatóak. Egy készítményben koffeint, egy másikban pedig johimbint találtak, mely hatóanyag Magyarországon már nem forgalmazható.
A Magyar Gyógyszerészi Kamara közleményben reagált a hamisított étrend-kiegészítőkről megjelent minisztériumi állásfoglalásra
A Magyar Gyógyszerészi Kamara felháborodással szembesült azzal, hogy emberek kiszolgáltatottságával visszaélve, aljas indokból egyre többen foglalkoznak étrend-kiegészítők hamisításával, ami jogilag kimeríti a gyógyszer-hamisítás fogalmát.
A Kamara a leggyorsabb és leghatározottabb eljárást kéri a kormányzati szervektől, és minden lehetséges eszközzel támogatja a kormányt abban, hogy a gyógyszerek, gyógytermékek és étrend-kiegészítők piacán rend legyen.
A Kamara elkötelezett abban, hogy a gyógyszertárakban – a gyógyszerekhez hasonlóan – csak bevizsgált és kontrollált étrend-kiegészítők kerülhessenek forgalomba.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkárának közleménye

Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyi Államtitkára határozottan fellép a hamisítás ellen. Az államtitkár pénteken azonnali vizsgálatot kezdeményezett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ) nyolc, Magyarországon forgalomban lévő potenciafokozó étrend-kiegészítő kapcsán.

A Gyógyszerészet júliusi számában egy olyan anyag került publikálásra, amelyben a szerzők azt állítják, hogy az általuk vizsgált tíz étrendkiegészítő közül nyolc esetében „étrend-kiegészítő hamisítási jelenség” áll fenn. A szerzők közjegyző előtt vásárolt, legálisan bejelentett, az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézetnél (OÉTI) „zöld jelzést” kapott készítményt vizsgáltak. Mind a tíz terméket növényi termékekből előállított potenciafokozóként vagy ezt a hatást sugallva hirdetik, forgalmazzák. A tíz termék közül hatnál olyan hatóanyagot találtak, melyek „szintetikus foszfodieszteráz-bénító” hatással rendelkező, gyógyszerként törzskönyvezett gyógyszerek hatóanyagaként ismertek vagy ezek nem törzskönyvezett rokon vegyületei. Ezek termékoltalom alatt álló, csak gyógyszerként forgalmazható vegyületek, étrendkiegészítőben nem használhatóak. Egy készítményben koffeint, egy másikban pedig johimbint találtak, mely hatóanyag Magyarországon már nem forgalmazható.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara közleményben reagált a hamisított étrend-kiegészítőkről megjelent minisztériumi állásfoglalásra

A Magyar Gyógyszerészi Kamara felháborodással szembesült azzal, hogy emberek kiszolgáltatottságával visszaélve, aljas indokból egyre többen foglalkoznak étrendkiegészítők hamisításával, ami jogilag kimeríti a gyógyszerhamisítás fogalmát.

A Kamara a leggyorsabb és leghatározottabb eljárást kéri a kormányzati szervektől, és minden lehetséges eszközzel támogatja a kormányt abban, hogy a gyógyszerek, gyógytermékek és étrendkiegészítők piacán rend legyen.

A Kamara elkötelezett abban, hogy a gyógyszertárakban – a gyógyszerekhez hasonlóan – csak bevizsgált és kontrollált étrendkiegészítők kerülhessenek forgalomba.

hirdetés

Könyveink