hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Szócska: csaknem egyensúlyi helyzetben az egészségügyi kassza

A romló helyzet ellenére az egészségügyi kasszát sikerült csaknem egyensúlyi helyzetbe hozni, így ha nem történik semmi váratlan a külgazdasági folyamatokban, akkor az év végén lesznek eszközök a kisebb problémák kezelésére – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

Az Önkormányzati Egészségügyi Napok XV. kongresszusán az államtitkár kiemelte: jelenleg az egészségügy az egyetlen olyan ágazat, amely az államadósság csökkentésében jogszabályalkotással teljesítette feladatát. Ennek első eredménye, hogy a vaklicit bevezetésével húsz százalékkal csökkent a generikus készítmények ára, ami a jövő évre húszmilliárd forintos megtakarítást jelent – tette hozzá.

Mint mondta, a költségvetési tárgyalások jelen állása szerint az ez évihez közeli finanszírozással, valamint ezen felül a népegészségügyi termékadó bevételével számolnak, de egyelőre tartanak az egyeztetések.

Szócska Miklós hangsúlyozta: azok, akik az államosítás ellen szólalnak fel, abban érdekeltek, hogy fenntartsák azt az átláthatatlan beszállítói érdekrendszert, amely "két évtizeden keresztül képtelen volt elérni, hogy központosított közbeszerzésen vegyék az energiát meg a gyógyszert". Szerinte ennek rendbetételéből "bér lesz és az emberi erőforrás helyzetének kezelése".

Ezt a célt szolgálja a kormány döntése is, amely szerint a fekvőbeteg-ellátás állami feladat lesz. Ennek részeként jelenleg a megyei intézményrendszer állami tulajdonba vétele van napirenden. A városi kórházak ügye viszont az önkormányzati törvényhez is kapcsolódik majd.

Az egészségügyi dolgozók elvándorlásával kapcsolatban kiemelte az államtitkárság közelmúltban tett törekvéseit, többek között a rezidensek számára indított ösztöndíjprogramot, amelynek eredményét az államtitkár nem tekinti kudarcnak, úgy látja, hogy "valamelyest már megtöltötték a poharat".

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink