hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Főváros: visszavonták a kórházak állami kézbe adásáról szóló javaslatot (frissítve)

Visszavonta a tizenkét fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű egészségügyi intézmény állami tulajdonba adásáról szóló előterjesztést Tarlós István főpolgármester, így erről várhatóan egy későbbi ülésen tárgyal a Fővárosi Közgyűlés.

Az önkormányzat és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) között kötendő megállapodás tervezete tartalmazza az alapellátást meghaladó fekvőbeteg-szakellátással, illetve fekvő- és járóbeteg-szakellátással kapcsolatos kötelező fővárosi önkormányzati feladatok, továbbá az intézmények alapító okiratában meghatározott egyéb tevékenységek, a fővárosi önkormányzat intézményfenntartói jogának, az érintett vagyonelemek tulajdonjogának, valamint a kapcsolódó jogoknak és kötelezettségeknek átadás-átvételét.

A dokumentum szerint az állami átvétel kezdő napja 2012. január 1. Az átadás-átvétel zökkenőmentes lebonyolítása érdekében a főváros és a tárca tematikus munkacsoportokat alakít majd ki.

A megállapodás vonatkozna a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetre, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézetre, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetre, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházaira, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központra, a Nyírő Gyula Kórházra, a Szent Imre Kórházra, a Károlyi Sándor Kórházra, az Uzsoki utcai Kórházra, a Központi Stomatológiai Intézetre, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdőre, a Heim Pál Gyermekkórházra, valamint a Segély Helyett Esély Alapítvány által működtetett budafoki pszichiátriára.

Még jó néhány kérdés van, amelyet rendeznünk kell, mielőtt a kormánynak átadnánk a kórházakat, itt csak maga az elképzelés "stabilizálódott", a módja "még picit nyitva van" - egyebek között ezt válaszolta Tarlós István főpolgármester az MTI kérdésére szerdán, azzal összefüggésben, miért vonta vissza a kórházak állami kézbe adásával kapcsolatos közgyűlési előterjesztést.

A főpolgármester újságírók előtt elmondta: az átadás-átvétel hosszú folyamat még, hiányzik egyebek mellett az a jogszabály, amely az ingatlanok átadását lehetővé tenné. "Ennek a jogszabálynak a megszületéséig még nem tudunk semmilyen megállapodást megkötni" - tette hozzá. Jelezte azt is, vannak még olyan "járulékos", nem közvetlenül a gyógyítással összefüggő ingatlanok, amelyeket nem kíván a főváros átadni.

Tarlós István arról is beszámolt: a főváros ragaszkodik a kórházak adósságállományának átvállalásához, és ahhoz, hogy a folyamatban lévő pályázatok további költségeit az állam viselje. A főpolgármester álláspontja szerint korai még azt mondani, hogy ez az ügy befejezett, ugyanakkor a kapacitáskihasználástól kezdve egészen a beszállítói problémák rendezéséig van létjogosultsága a koncepciónak.

A városvezető luxusnak nevezte, hogy van olyan fővárosi kórház, ahol "kis túlzással XIX. századi körülmények között operálnak, míg például a Honvéd Kórházban 16 korszerű műtő van, és ezek közül állandóan csak négyet vagy ötöt használnak".

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink