hirdetés
2020. december. 05., szombat - Vilma.
hirdetés

 

Szívrohamot okozhat a testi gyönyör időseknél

Az idősebb férfiak szívrohamot kockáztatnak, ha túl gyakran élnek élvezetes házaséletet, míg az érett nőknek kimondottan jót tesz a nemi öröm – számol be egy amerikai kutatásról az Origó.

Kapcsolódó cikkek

A Michigani Állami Egyetem szociológusai, Hui Liu és munkatársai szövetségi támogatásból végztek kutatást, azt a kérdést feszegetve, hogy az időskori szex vajon jót tesz-e az egészségnek. Eredményeiket a Journal of Health and Social Behavior című folyóirat szeptemberi számában teszik közzé, amelyről az Origó közöl összefoglalót.

Kiderül, hogy a gyakori és élvezetes házasélet az idősebb férfiak esetében növeli az infarktus és egyéb keringési problémák kockázatát, miközben az ugyanilyen korú nőknél az örömszerző szex inkább csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.

Az eredmények megkérdőjelezik azt a közhiedelmet, miszerint a jó szex mindenkinek egyformán használ – mutatott rá a 2204 kérdőív válaszainak elemzése. Az 57 és 85 év közötti kitöltők a National Social Life, Health and Aging Project elnevezésű felmérésben vettek részt, először 2005–2006-ban, majd egy második adatgyűjtési hullámban öt évvel később. A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a szokásos mérőszámok – magas vérnyomás, emelkedett pulzusszám, a normálisnál magasabb C-reaktív protein (CRP)-szint –, valamint a keringési események (szívroham, szívelégtelenség és stroke) gyakorisága alapján osztályozták.

A heti egyszeri vagy annál gyakoribb szex az idősebb férfiak esetében majdnem kétszeresére emelte a keringési események kockázatát azokhoz viszonyítva, akik nem éltek nemi életet. Összefoglalóan megállapították, hogy míg a mérsékelt szexuális aktivitás csakugyan jótékony hatással bír mindkét nem idősebb képviselőire nézve, a túl gyakori és túl gyönyörteljes szex a férfiak esetében fokozza a keringési események kockázatát.

A felmérés alapján azok a hölgyek, akik az első válaszadás során rendkívül élvezetesként és kielégítőként jellemezték szexuális életüket, öt évvel később kisebb eséllyel szenvedtek magas vérnyomásban, mint azok, akik számára a házasélet nem tartogatott gyönyöröket.

Arra egyébként már korábbi kutatások eredményei is utaltak, hogy mivel a szoros és mély párkapcsolat fontos érzelmi támaszt nyújt a partnerek számára, így csökkenti a stresszt és előmozdítja a lelki egyensúlyt, áttételesen tehát segít megőrizni a szív- és érrendszer egészségét.

 

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink