2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Szijjártó a tüdőgyulladás-járványról (Bővítve az NNK közleményével)

Nincs magyar érintettje a koronavírusnak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A politikus egy másik témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre kifejtette: az ügyben nemzeti szinten a Nemzeti Népegészségügyi Központtól szerzik be az információkat, nemzetközi szinten pedig az Egészségügyi Világszervezettől (WHO).

A WHO tájékoztatása szerint Európában nincs megerősített eset, és egyelőre nincs ok rendkívüli intézkedésre – mondta. Közölte azt is, hogy ennek ellenére hoztak intézkedéseket, a nagykövetségek és főkonzulátusok világszerte szorosan nyomon követik a fejleményeket, rendszeresen egyeztetnek az egészségügyi hatóságokkal. Ha valahol ez a vírus megjelenik, és veszélyt jelenthet magyar állampolgárokra, azonnal figyelmeztetést adnak ki.

Szijjártó Péter elmondta: Vuhan városát, ahol a vírust észlelték, a kínai hatóságok lezárták. Azt kérik azoktól a magyaroktól, akik Hubei tartományba terveznek utazást, azt halasszák el. Ha pedig Kína más városaiba utaznak, kövessék a konzuli szolgálat honlapját, és regisztráljanak konzuli védelemért.

NNK: Magyarországon nincs beteg

Magyarországon nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak – hangsúlyozta pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), hozzátéve: fokozottan figyelemmel kísérik a kínai koronavírus járványt, és amint indokolttá válik, megteszik a szükséges intézkedéseket.

A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, amely – egyéb koronavírusokhoz hasonlóan – légúton, valamint szájon át fertőzhet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt. Kiemelték azt is, hogy három EU-tagállam repülőteréről (London, Párizs, Róma) indulnak közvetlen járatok a kínai Vuhanba, más EU-országok nagy forgalmú légi csomópontjairól pedig átszállással lehet eljutni oda. A kínai hatóságok a Vuhani nemzetközi repülőtéren január 15-től bevezették a kiutazók egészségügyi szűrését (lázmérés). A lázas utazóknál további vizsgálatot végeznek.

A nemzetközi tapasztalatok alapján a WHO jelenleg nem javasolja a többi ország számára a beutazók egészségügyi szűrését, egyebek között annak alacsony hatékonysága miatt.

Az NNK a WHO és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által kiadott, ellenőrzött szakmai információkat fogadja el hitelesnek – áll a közleményben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink