2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Az NNK szerint kicsi az esély, hogy eljusson a betegség az Európai Unió országaiba

Koronavírus: újabb betegek bukkannak fel világszerte

Jelenleg kicsi a valószínűsége annak, hogy a tüdőgyulladást okozó új koronavírus valamely EU-tagállamban is felbukkanjon, bár a január végi kínai újévi ünnepségek miatt jelentősen nő majd a Kínába tartó és a Kínán belüli utasforgalom, és ezzel növekszik a kockázat – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az MTI-vel.

Újabb kínai városokban vezettek be közlekedési zárlatot

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedésének megfékezésére a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan után a vele szomszédos Huangkangban és Ocsouban is közlekedési zárlatot vezettek be – derül ki a városok weboldalain csütörtökön megjelent közleményekből.

A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna internetes oldalán közzétett, a helyi hatóságok adatait összesítő tájékoztatás alapján helyi idő szerint csütörtök délután 6 óráig a fertőzöttek száma elérte a 620-at, míg a halálos áldozatok száma még szerdán, majdnem megduplázódva, 17-re növekedett. Az új fertőzések zömét a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományban azonosították, míg a halálesetek mind Vuhanban történtek.

Helyi idő szerint csütörtök délután a kínai közlekedési minisztérium utasítást adott a tartományi közlekedési hatóságoknak arra, hogy zárjanak le minden, Vuhanba tartó szárazföldi és vízi útvonalat, miközben a város kulturális és turisztikai hivatala törölt minden, Vuhanba szervezett turistautat, és a befizetett díjak visszafizetésére kötelezte az utazási irodákat.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtökön közölte: az eddig diagnosztizált fertőzöttek között előfordult olyan beteg, aki nem járt előzőleg Vuhanban, ráadásul egyre nő az olyan fertőzöttek száma is, akik nem keresték fel a város azóta lezárt hal- és húspiacát, ahol a járvány még december közepén felütötte a fejét. Ezek a tények pedig az óvintézkedések szükségességét támasztják alá. Az elővigyázatosság jegyében a pekingi városvezetés lemondta a kínai holdújévre tervezett, "nagy létszámú eseményeket" – közölte Weibo mikroblogoldalán a Beijing Evening News című helyi lap csütörtökön. A mozgó dátumú ünnep péntek este veszi kezdetét, és január végéig tart, és ebben az időszakban jellemzően számos, nagy érdeklődésre számot tevő ünnepi programot tartanak országszerte.

A kínai főváros legfőbb látványossága, az évszázadokon át a császárok lakóhelyeként szolgáló Tiltott Város is bezárja a kapuit szombaton, és egyelőre bizonytalan ideig zárva is tart majd, hiszen a naponta akár 80 ezer látogatót fogadó nevezetesség melegágya lehetne a vírus terjedésének – indokolta a döntést a Palotamúzeum üzemeltetője.

A járványra való tekintettel hét, széles körben várt, a holdújévi munkaszünet idejére tervezett filmpremiert mondtak le az alkotások készítői csütörtökön. Az ünnep ideje alatt minden évben jelentősen megemelkedik a moziba látogatók száma, így szándékosan szokták erre az időszakra időzíteni a bemutatókat. Az alkotók a döntést azzal indokolták, hogy nem szeretnék felesleges kockázatnak kitenni a közönséget.

Hongkongban csütörtökön megerősítették, hogy két embert kezelnek az új koronavírus okozta fertőzéssel. A helyi hatóságok továbbá közölték: két üdülőhelyet karanténzónává alakítottak a betegek elkülönítésére. Ugyanezeket a helyeket használták karanténzónaként a 17 évvel ezelőtti atipikus tüdőgyulladás (SARS) elterjedésekor is. Kínában a vírus már az ország keleti felén található – vagyis a népesség nagy részének lakhelyéül szolgáló – tartományokat is elérte, mindazonáltal az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma Hupej tartományon kívül egyelőre elenyésző. Közben először jelentettek fertőzöttet az ország nyugati részéről: a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen két esetben azonosították az új koronavírust. A mostanáig egyetlen fertőzést sem jelentő területek a Tibeti-fennsíkon található, gyéren lakott Csinghaj tartomány, illetve a Tibeti Autonóm Terület, valamint a Kína északi határvidékén fekvő, Belső-Mongólia Autonóm Terület. A kínai egészségügyi hatóságok azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a vírus lappangási ideje akár 14 nap is lehet.

Népegészségügyi központ: kicsi a megjelenés valószínűsége az EU-tagállamokban

Jelenleg kicsi a valószínűsége annak, hogy a tüdőgyulladást okozó új koronavírus valamely EU-tagállamban is felbukkanjon, bár a január végi kínai újévi ünnepségek miatt jelentősen nő majd a Kínába tartó és a Kínán belüli utasforgalom, és ezzel növekszik a kockázat – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az MTI-vel.

A közleményben azt írták: a Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, amely – a többihez hasonlóan – légúton, valamint szájon át fertőzhet. Az 1960-as években azonosított koronavírusok emberi és állati (madarak és emlősök) megbetegedéseket okozhatnak. Ezek közé tartozik a súlyos, heveny légzőszervi tünetegyüttes kórokozója, a SARS, valamint a közel-keleti koronavírus, a MERS.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt. Kiemelték, három EU-tagállam (London, Párizs, Róma) repülőteréről indulnak közvetlen járatok a kínai Vuhanba. Más EU-országok nagy forgalmú reptereiről, légi csomópontjairól átszállással lehet eljutni oda. A kínai hatóságok a vuhani nemzetközi repülőtéren január 15-ével bevezették a kiutazók egészségügyi szűrését (lázmérés). A lázas utazóknál további vizsgálatot végeznek.

A nemzetközi tapasztalatok alapján a WHO jelenleg nem javasolja a többi ország számára a beutazók egészségügyi szűrését, mivel az jelentős anyagi ráfordítást és humán erőforrást igényel, nagy fennakadást okozhat az utasforgalomban, hatékonysága viszont nagyon alacsony – írták.

A népegészségügyi központ a Kínába utazók számára azt hangsúlyozta: jelenleg a heveny légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiénés rendszabályok betartása a legfontosabb. Azt javasolják, mossanak gyakran kezet, kerüljék a beteg emberekkel, illetve állatokkal való kontaktust, az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat, az állatvásárokat. Kínában jelenleg a szezonális influenzavírusok cirkulációjával is számolni kell, ezért az oda utazóknak ajánlják az influenza elleni védőoltást. Az új koronavírus által okozott tüdőgyulladással járó megbetegedések megelőzésére nincs oltóanyag – írták. Fontosnak nevezték, hogy ha az utazónál légúti tünetek jelentkeznek az utazás előtt, alatt vagy azt követően, forduljon orvoshoz, és jelezze, hogy hol járt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a WHO és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által kiadott, ellenőrzött szakmai információkat fogadja el hitelesnek, intézkedéseit a nemzetközi egészségügyi rendszabályban foglaltaknak megfelelően hozza meg – áll a közleményben.

Öt embert kezelnek Skóciában fertőzésgyanúval

Öt embert kezelnek az Egyesült Királyságban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. A betegek közül négyet Skóciában, egyet Észak-Írországban vizsgálnak.

Juergen Haas professzor, az Edinburghi Egyetem fertőző betegségek kutatására szakosodott intézményének vezetője a BBC televíziónak csütörtökön elmondta: a négy skóciai beteg légzőszervi megbetegedéssel került kórházba, és az elmúlt két hétben mind a négyen a vírusfertőzés kiindulópontjának tekintett kínai Vuhan városában jártak. Hárman közülük Edinburghban élnek, a negyedik Glasgowban. Haas professzor "nagyon valószínűnek" nevezte, hogy az Egyesült Királyságban azonosítani fognak koronavírus-fertőzés okozta megbetegedéseket, hozzátette: csak az Edinburghi Egyetemen több mint kétezer kínai hallgató tanul, és ők "folyamatosan jönnek-mennek" Kínába és vissza.

Az észak-írországi közegészségügyi szolgálat csütörtök este közölte, hogy az egyik belfasti kórházban is kezelnek egy férfit magas lázzal járó tünetekkel. A BBC úgy tudja, hogy az Észak-Írországban megbetegedett páciens is Vuhanban járt az elmúlt napokban, és a hétvégén utazott Belfastba.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter csütörtökön, a londoni alsóházban tartott soron kívüli tájékoztatásában elmondta: Chris Whitty angliai tiszti főorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója az eddigi "nagyon alacsony" fokozatról "alacsony" – vagyis eggyel magasabb – szintre módosította a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást. Hancock szerint ez azt jelenti, hogy "megnőtt a valószínűsége" az új koronavírus okozta betegség megjelenésének az Egyesült Királyságban.

Elmondta azt is, hogy az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) szakértői megkezdték a Vuhan városából Nagy-Britanniába érkező közvetlen repülőjáratok fokozott ellenőrzését, és a Kínából érkező összes egyéb járat utasait is ellátják tanácsokkal arra, hogy mit tegyenek, ha megbetegszenek. A brit egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a koronavírus-fertőzéses esetek nagy többsége nem halálos kimenetelű, a betegek zöme náthára vagy influenzára emlékeztető tüneteket tapasztal, de végül kilábal a betegségből.

Törökország átvizsgál minden, Kínából érkező repülőutast a járvány miatt

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedése miatt a törökországi repülőtereken hőkamerákkal vizsgálnak át minden, Kínából érkező repülőutast – közölte csütörtökön a török egészségügyi minisztérium. A tárca arról is beszámolt, hogy leállították a közép-kínai Vuhan és az Isztambul között közlekedő járatot, amelyet heti három alkalommal egy kínai légitársaság üzemeltetett. A minisztérium hozzátette: a török repülőterek karanténszobái készen állnak, az egészségügyi személyzet pedig megszakítás nélkül, minden nap 24 órában dolgozik.

A koronavírus a kínai Hupej tartomány Vuhan városából indult ki. A vírus terjedésének megfékezésére a kínai hatóságok helyi idő szerint csütörtökön először Vuhanban, majd a szomszédos Huangkangban és Ocsouban is közlekedési zárlatot vezettek be. A fertőzöttek száma Kína-szerte elérte a 620-at, míg a halálos áldozatoké a 17-et. A halálesetek mind Vuhanban történtek.

A koronavírus a nap folyamán Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Szingapúrban is megjelent.

Az Egyesült Államokban feltételezhetően újabb fertőzéses esetet vizsgálnak

Az Egyesült Államokban újabb feltételezett koronavírusos fertőzéses esetet vizsgálnak – közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) csütörtökön késő este. A betegséget Texasból jelentették, a helyi orvoscsapat még vizsgálja az érintettet, aki a kínai Vuhanból érkezett vissza az Egyesült Államokba.

A kelet-texasi Brazos megye egészségügyi hatóságai közleményben tudatták: "az orvosok rögtön azonosították a páciensnél jelentkező tüneteket, és arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi vélhetően koronavírussal fertőzött". Az illetőt azonnal karanténba helyezték, és tartanak a gyanút igazoló vizsgálatok.

Az Egyesült Államokban kedden diagnosztizálták az első, új típusú koronavírusos tüdőgyulladást. A páciens egy harmincas éveiben járó amerikai férfi, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra. Az északnyugati Washington államban lévő Seattle városától mintegy 30 kilométernyire északra fekvő Everett kórházában ápolják. Az orvosok szerint állapota kielégítő, de állandó megfigyelés alatt tartják. A férfi a múlt héten, még az egyes amerikai repülőtereken bevezetett orvosi ellenőrzések előtt érkezett vissza a kínai Vuhan városából, ahol a járványszerű megbetegedés kitört.

Az Egyesült Államok több nagyvárosában – New Yorkban, Atlantában, Los Angelesben, San Franciscóban, Chicagóban – bevezették a Vuhanból érkezők szigorú repülőtéri egészségügyi szűrését. De már elkezdték az általában Kínából beutazók alapos vizsgálatát is.

Már kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot

Péntekre már kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett.

A zárlat alá vont városok mindegyike a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományban található, ahol a járvány decemberi kitörése óta a legtöbb fertőzöttet azonosították. A kínai pénzügyminisztérium egymilliárd jüan (közel 44 milliárd forint) segélyt nyújtott a tartománynak a helyzet kezelésére. A Csangcsiang Zsipao helyi pártlap pénteki közlése szerint Vuhanban már folyamatban van egy 1000 páciens ellátására alkalmas új kórház kialakítása, amelynek átadását hétfőre tervezik.

A legújabb híradások szerint a vírus szerdán Hupejen kívül is áldozatott szedett: egy 80 éves férfi halt bele a fertőzés okozta betegségbe a Pekinggel szomszédos Hopej tartományban, halálának okát azonban csak egy nappal később azonosították. A férfi előzőleg két hónapon keresztül Vuhanban tartózkodott, ahol rokonait látogatta meg – írta a Hopej Zsipao című helyi pártlap, hozzátéve: a férfivel közeli kapcsolatba került 76 embert karantén alá helyezték, de egyelőre egyiküknél sem észleltek a fertőzésre utaló tüneteket.

A főváros több lakónegyedében az ingatlanüzemeltetés felmérést tartott az ott lakók körében annak kiderítésére, hogy jártak-e a közelmúltban Vuhanban, vagy fogadtak-e onnan érkező vendéget, illetve tapasztalnak-e bármilyen, a betegségre utaló tünetet. Az üzemeltetés szájmaszkot viselő munkatársai ajtóról ajtóra járták végig a lakásokat pénteken, a holdújévi munkaszünet első napján.

Országszerte több oktatási intézmény – az óvodáktól a felsőoktatási intézményekig – bejelentette, hogy meghosszabbítják a holdújévi ünnep miatt eredetileg január végéig tartó szünetet, míg egyes iskolákban vizsga- és felvételi időpontokat halasztottak el. A Hupej tartományban működő összes tanintézmény és óvoda – egyelőre határozatlan időre – bezárt. A járvány gócpontjának számító Vuhan az ország egyik legfontosabb kutatási és felsőoktatási központja, a 11 milliós város csaknem 90 egyetemi intézménynek ad helyet.

A Kínai Kosárlabda Szövetség szintén bejelentette, hogy a február elseje utánra időzített mérkőzéseket későbbre halasztják.

Csütörtök estig Kínában 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a halálos áldozatok száma 25-re emelkedett.

WHO: korai még nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetni

Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet – közölte a WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után. – Az, hogy nem hirdetek ki ma nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet, nem azt jelenti, hogy a WHO szerint nem komoly a helyzet, vagy nem vesszük azt komolyan – szögezte le a főigazgató az ATV tudósítása szerint.

Ghebreyesus kijelentette: egyelőre nincsen semmilyen bizonyíték arra, hogy a vírus Kínán kívül emberről emberre terjedne, ami nem jelenti azt, hogy ez ne következhetne be.

Tudjuk, hogy Kínában létezik a vírusnak emberről emberre terjedő változata, de a jelek szerint a terjedése pillanatnyilag csak családokon belülre, illetve a fertőzött betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozókra korlátozódik – mondta a főigazgató genfi sajtóértekezletén. Reményét fejezte ki, hogy az új koronavírus által érintett kínai városok zárlata hatékony és rövid távú intézkedés lesz.

Az ENSZ szakosított szervezete azután hozta meg döntését, hogy független szakértők két napon át gyűjtötték az információkat az újonnan azonosított koronavírusról. Didier Houssin, a sürgősségi bizottság elnöke elmondta, hogy a testület nagyon megosztott volt, majdnem 50-50 százalékos arányban döntöttek.

Közép-Kínában 40 millió ember mozgását korlátozzák a járvány megfékezése érdekében

Mintegy 40 millió ember mozgását korlátozzák Közép-Kínában az újfajta koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány megfékezése érdekében, ennyien laknak ugyanis összesen abban a 13 Hupej tartománybeli városban, amelyekben péntekig bizonytalan időre felfüggesztették a kifelé tartó közlekedést - derül ki a kínai sajtó pénteki tudósításaiból.

Helyi idő szerint péntek délutánra országosan 880 fölé emelkedett a fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké 26-ra nőtt. Bár a fertőzöttek túlnyomó többségét még mindig a járvány epicentrumaként ismert, közép-kínai Hupej tartományban tartják számon, a halálos áldozatok közül egy a Pekinggel szomszédos Hopej, egy pedig az észak-kínai Hejlungcsiang tartományokban hunyt el. Az ország 31 tartományából immár 29-ben regisztráltak fertőzötteket, már csupán a Tibeti-fennsíkon található, gyéren lakott Csinghaj tartományból, és a Tibeti Autonóm Területről nem érkezett hír egyetlen esetről sem. A vírusnak az eddigiekkel ellentétben most már fiatal áldozata is van: csütörtökön egy 36 éves férfi halt bele a fertőzésbe, akit három napig tartó láz miatt vittek nemrég kórházba. Halálát végül váratlan szívleállás okozta.

A fővárostól mintegy 130 kilométerre található Tiencsin városában a vasúti személyzet két olyan tagjánál diagnosztizálták a fertőzést, akik előzőleg ugyanabban a vasúti kocsiban teljesítettek szolgálatot - jelentette pénteken a város járványügyi központja. A szóban forgó vonatot átvizsgálták, a fertőzöttekkel kapcsolatba került embereket pedig orvosi megfigyelés alá helyezték.

A kínai kormány szerepét betöltő Államtanács a weboldalán tett közzé felhívást, amelyben az óvintézkedésekkel kapcsolatos mulasztások bejelentésére szólította fel a lakosságot. A felhívásban azt írják: ügynököket jelölnek majd ki mindenféle késlekedés, információ-elhallgatás, hanyagság és nem megfelelően végzett járványügyi intézkedés kivizsgálására.

A CCTV kínai állami hírcsatorna pénteki tudósítása szerint a kínai hadsereg központi vezetése utasítást adott a járvány kiindulópontjának számító Vuhanban működő katonai kórház személyzetének, hogy nyújtsanak segítséget a város többi kórházának, ahol a személyzet elcsigázott küzdelmet folytat a rengeteg páciens ellátása érdekében. A riport szerint a katonai kórház 40 tisztje már meg is kezdte a munkát a vuhani tüdőklinika intenzív osztályán.

A 11 milliós városban emellett jelenleg több száz munkás dolgozik egy 1000 páciens ellátásra alkalmas kórház felépítésén. Az előregyártott elemekből készülő épület felállítására hat napot szánnak, a kórház pedig a tervek szerint már február 3-án megkezdené a működését. A South China Morning Post című hongkongi lap értesülése szerint a munkásoknak napi 1200 jüant (52 ezer forint) - vagyis az átlagos bérük háromszorosát - fizetik azért, hogy minél gyorsabban folyjon az építkezés. A 17 évvel ezelőtti atípusos tüdőgyulladás (SARS) járvány idején Pekingben volt példa hasonló intézkedésre: akkor több ezer munkás dolgozott azért, hogy néhány nap alatt felhúzzanak egy betegellátó központot a fővárosban.

Országszerte egyre több, a turisták tömegeit vonzó nevezetességet és látogatóközpontot zárnak be annak érdekében, hogy a járvány terjedése kiküszöbölhető legyen. Pénteken közölték, hogy a pekingi Tiltott Város mellett szombattól a kínai Nagy Fal fővároshoz közel eső szakaszai sem fogadják a látogatókat. Bezárja továbbá kapuit a sanghaji Disneyland, és több, országos jelenléttel bíró mozilánc, valamint színházak is.

A pekingi és a sanghaji városvezetés arra szólította fel a lakosságot pénteken, hogy amennyiben a közelmúltban jártak a vírus által legsúlyosabban érintett területeken - vagyis Vuhanban vagy környékén -, akkor 14 napon át ne hagyják el otthonukat. A nemzeti egészségügyi bizottság szerint ugyanis a vírus lappangási ideje akár 14 napig is eltarthat.

A kínai államvasút és a polgári repülési hatóság pedig közölte: minden utasnak visszatérítik a január 24-e utánra érvényes belföldi vonat- vagy repülőjegye árát, amennyiben elővigyázatosságból mégsem szeretne útra kelni.

A kínai járványügyi központ pénteken, egy újonnan életbe léptetett, nemzeti kutatáskiszolgáló rendszeren keresztül közzétette az új koronavírus első törzsének adatait. A weboldalon továbbá a vírusról készült elektron-mikroszkópos felvételek, valamint a vírus azonosításhoz szükséges tesztek is elérhetők. A továbbiakban ugyanitt közlik majd a vírussal kapcsolatos tudományosos-technológiai adatokat és forrásanyagokat is, hogy ezzel segítsék a vonatkozó kutatásokat. A kínai tudományos és technológiai minisztérium pedig nyolc kutatási projektet indított el a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – jelentette pénteken a Hszinhua állami hírügynökség.

(forrás: MTI, ATV)
hirdetés

Könyveink