hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Szervezett emlőszűrés: cél a részvételi arány növelése

A szervezett emlőszűrés keretében 11 ezer rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak 2002 óta – közölte a tárca.

Az emlődaganat korai szűrésére 2002 óta áll rendelkezésre ingyenes szűrővizsgálat Magyarországon a 45-65 év közötti nők számára. A szűrésekkel 11 ezer emlőrákot fedeztek fel, amelyek nagy része korai stádiumban jól műthető, ezzel megmentve a beteg életét.

Emlődaganatban évente mintegy kétezer nő veszti életét és 6600 új esetet diagnosztizálnak. A daganatos betegségek és az abból adódó halálozás csökkentésére – nemzetközi standardok szerint – hazánkban kiépült a népegészségügyi célú, célzott (szervezett) szűrővizsgálati rendszer. A vastagbél- és a méhnyakszűrés mellett a középkorú nők kétévenként ingyenes emlőszűrésen vehetnek részt.

Az érintett korosztályból évente körülbelül 550 ezren kapnak meghívólevelet mammográfiára. A szűrőközpontokban felkészült szakemberek várják a behívottakat, hogy minden megszólított nő igénybe vehesse a térítésmentesen rendelkezésre álló egészségügyi szolgáltatást. A prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter által meghirdetett új egészségkultúra program részeként a minisztérium célja, hogy a részvételi arányt a nemzetközi ajánlás szerinti 70 százalék fölé emeljük – írja közleményében az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

hirdetés

Könyveink