hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Szervátültetésekkel próbálják ellensúlyozni az alkatrészhiányt

Szervátültetést tanulnak gázai orvosok - írta vasárnapi számában a Háárec című izraeli napilap.

A Gázai övezet kórházaiban elkezdték kiképezni a sebészeket, főként veseátültetésre, mert a dializáló készülékekből és azok pótalkatrészeiből súlyos hiány alakult ki, amit vesetranszplantációkkal próbálnak legalább részben megoldani. December végén egy brit orvoscsoport a gázai Sífa kórházban két sikeres veseátültetést hajtott végre, egy hosszú távú, angol segítséggel zajló képzési program első lépéseként.

A Gázai övezet kórházaiban nagy a zsúfoltság, a személyzet létszáma túl alacsony, kevés a gyógyszer és az orvosi eszköz. Mindez súlyos nehézségeket okoz a krónikus betegek, különösen a hetente kétszer-háromszor dialízisre szoruló több mint ötszáz vesebeteg, köztük több tucat gyermek ellátásában.

A liverpooli királyi kórházban dolgozó palesztin származású orvos, Abdelkader Hammad teremtett kapcsolatot az angliai és a gázai kórházak között, majd három brit orvossal és a magukkal hozott felszereléssel tavaly decemberben két sikeres transzplantációt hajtott végre. Két negyvenkét éves pácienst műtöttek meg: egyiküknek a felesége, a másiknak a testvére veséjét ültették be.

A következő lépésben a helyi orvosok már maguk végezhetik el a transzplantációt. A palesztin egészségügyi minisztérium elkezdte megszervezni az orvosok továbbképzését és a szükséges eszközök  beszerzését.

A minisztérium ugyanakkor közleményben hívta fel a figyelmet a helyi egészségügyi rendszert összeomlással fenyegető nehézségekre: az elsősegélynyújtó állomásokon kifogyott százhatvanféle eszköz és gyógyszer, alkatrészek híján a meghibásodott készülékeket nem tudják megjavítani.

A gyógyszereket és orvosi eszközöket szállító izraeli, egyiptomi és jordániai cégeknél felhalmozott  850 millió sékeles (mintegy 46 milliárd forintos) adósság miatt az érintett vállalatok egy része bejelentette, hogy a továbbiakban nem szállít Gázába és Ciszjordániába.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés