2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Izraeli civil szervezet az egészségügyi etikai kódex megsértésével vádolja a hadsereget

Az egészségügyi etikai kódex megsértésével vádolja egy izraeli civil szervezet a hadsereget: a szervezet jelentése szerint az év eleji gázai övezeti offenzíva idején az izraeli erők akadályozták palesztin sebesültek evakuálását, és megtámadtak palesztin mentősöket.

Az Orvosok az Emberi Jogokért (PHR) hétfőn közzétett jelentése szerint „a gázai konfliktus idején az izraeli katonák ismételten megsértették a hadsereg etikáját és az alapvető emberi jogokat úgy, hogy az fölkelti a sebesültekre és az egészségügyi egységek biztonságára vonatkozó nemzetközi jog megsértésének gyanúját”.
A dokumentum szerint az izraeli erők „számos esetben napokon át nem engedték sebesült és a harctéren rekedt civilek evakuálását, s hosszú időre élelem és víz nélkül hagytak civileket". A hadsereg „nemcsak akadályozta ostromlott családok és sebesültek evakuálását, hanem megtiltotta azt is, hogy a palesztin egészségügyi csapatok eljussanak hozzájuk”.
Az emberjogi szervezetnek az Egészségügyi Világszervezetre (WHO) hivatkozó adatai szerint 16 palesztin mentős vesztette életét és 25 sebesült meg izraeli lövedékektől munkavégzés közben a december 27-től január 18-ig tartó offenzíva idején. Ugyanebben az időszakban az izraeli hadsereg 34 egészségügyi létesítmény, köztük nyolc kórház ellen intézett támadást - olvasható a jelentésben.
Mindezek a cselekmények megsértik „a terrorizmus elleni harc etikai kódexét”, amelyet az izraeli hadsereg 2004-ben elfogadott, valamint a nemzetközi jog előírásait, amelyek tiltják az egészségügyi létesítmények elleni támadásokat háború idején – írja a PHR. Dani Filc, a szervezet elnöke „semleges vizsgálatot” követelt az ügyben, kétségbe vonva a hadsereg hajlandóságát saját vizsgálat lefolytatására.
A hadsereg a dokumentumra válaszolva azt közölte, hogy már folyik az ügyben saját vizsgálata, s annak végeztével a közvélemény elé tárják az eredményeket. A katonai közlemény hangsúlyozta azt is, hogy a PHR hasonló tartalmú, januári 19-i beadványát a legfelsőbb bíróság elutasította. A hadsereg ugyanakkor a Hamász palesztin iszlamista szervezet harcosait vádolta azzal, hogy Gázában „terrorista tevékenységek álcázására használtak egészségügyi járműveket, épületeket és egyenruhákat”.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink