hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Székletmintából becsülhető asztmarizikó

Előre jelzi a kisgyermekkori allergia- és asztmarizikót egy bakteriális lipid jelenléte az újszülött székletében.

A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjainak a korábbi tudományos eredményekből ismert, hogy az egyhónapos csecsemőknél a megzavart bélflóra az asztma megemelkedett rizikójával hozható kapcsolatba. Nemrégiben sikerült kimutatniuk azt is, hogy a megváltozott bélflóra egyben egy speciális lipid, a 12,13-dihidroxi-9Z-oktadekénsav, az ún. 12,13-diHOME emelkedett székletbeli koncentrációjával jár együtt. A 12,13-diHOME egyaránt csökkenti a regulatórikus T-sejtek számát és aktivitását, amelyek feladata – többek között – az allergiás reakciók elnyomása lenne.

Állatkísérletekkel is igazolt a 12,13-diHOME hatása

Egerekkel végzett kísérletekből kiderült, hogy azoknál az állatoknál, amelyeknek 12,13-diHOME-ot adagoltak, a regulatórikus T-sejtek száma csökkent, illetve emelkedett az allergia- és asztmarizikó.

Minél magasabb a 12,13-diHOME-koncentráció, annál nagyobb az asztmarizikó

Újszülöttek (n=41) székletmintáinak elemzésével megállapították, hogy a 12,13-diHOME génjeinek a kópiaszáma, illetve a lipid koncentrációja egyaránt összefüggésben áll a gyermekkori, 2 éves korban tapasztalt allergia-, illetve 4 éves korban tapasztalt asztmagyakorisággal.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A 41 detroiti újszülöttnél végzett székletvizsgálatok eredményeit már 50 san francisco-i újszülöttel végzett vizsgálatok eredményei is megerősítik, azaz demográfiailag különböző populációknál sikerült igazolni a bakteriális lipid koncentrációja és az allergia-, illetve asztmarizikó közötti összefüggést. 

Szűrővizsgálatok alapja lehet a 12,13-diHOME-koncentráció mérése

„Az újszülöttek bélbaktériumai által képzett lipid az immunrendszer kóros működését serkenti, ami allergiás asztmával hozható kapcsolatba; és ez kihasználható azoknak az újszülötteknek a kiszűrésére, akiknél fokozott a gyermekkori asztma kialakulásának a valószínűsége” – mondja Susan Lynch, a Kaliforniai Egyetem munkatársa, a Nature Microbiology folyóiratban megjelentetett közlemény szerzője.

A 12,13-diHOME „csak” egy a sok mikrobiális termékből

A közlemény szerzői valószínűsítik, hogy a 12,13-diHOME „csak” egy a számos bakteriális eredetű vegyületből, amik szerepet kaphatnak az allergiás és asztmás folyamatok befolyásolásában. Elképzelhető, hogy a jövőben rendelkezésre állnak majd olyan terápiás eszközök, amelyek képesek serkenteni a 12,13-diHOME elbontását, vagy gátolni a lipidek termelődését a bélflóra támogatása révén.

(Forrás: Nature Microbiology)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink