hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A szájüregi bakteriális flóra az elhízás gyermekkori jelzője

A két év alatti gyermekek szájüregéből vett kenet az elhízás kockázatának a becslésére is alkalmas lehet.

A fejlett országokban egyre gyakoribb az elhízás. Aggasztó, hogy a súlyfelesleg egyre nagyobb arányban jelenik meg már a csecsemőknél és a gyermekeknél is. Az Amerikai Egyesült Államokban minden harmadik gyermek túlsúlyos vagy elhízott. A súlyproblémák az első néhány életévben kezdődnek, és a későbbiekben folytatódnak.

Az elhízás a bélflórával is kapcsolatban áll

A legújabb eredmények arra mutatnak rá, hogy a túlságosan intenzív gyermekkori súlygyarapodás a bélflórával is kapcsolatba hozható, és a későbbi adipositas előrejelzésére egy szájüregből vett kenet vizsgálata alkalmas lehet.

USA-beli kutatók 226 gyermektől vettek életük első két évében 7-7 alkalommal székletmintát és szájüregi kenetet, amiknek a mikrobiológiai összetételét 16S rRNS szekvenálásos technikával határozták meg. A szájüregi- és a bélflóra változásainak nyomon követésével párhuzamosan a gyermekek testtömeg-gyarapodását és testmagasságbeli növekedését is regisztrálták.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Csökkent diverzitás, eltolódott arányok a baktériumok különféle fajtái között

Azoknál a gyermekeknél, akik az első két életévükben az átlagosnál többet híztak, az intesztinális mikrobiom diverzitása csökkent mértékű volt. Emellett, a humán mikrobiom két leggyakoribb baktériumcsoportjának (Firmicutes és Bacteroidetes) a számát és arányát tekintve is eltolódás volt a könnyebben hízó gyermekeknél a normál súlygyarapodással rendelkezőkhöz képest. A nagyobb testtömegű gyermekeknél a Firmicutes baktériumok térnyerését igazolták a Bacteroidetes-ek rovására.

Mindez nem meglepő, hiszen az elhízott felnőtteknél is általában kimutatható a bélflóra diverzitásának a csökkenése, illetve a Firmicutes/Bacteroidetes arány eltolódása.

Korábbi előrejelzést tesz lehetővé a szájüregi flóra

A székletminták vizsgálatának eredményeinél több újdonsággal szolgált a szájüregi flóra összetételének elemzése. Kiderült, hogy a gyermekeknél a szájüregben élő baktériumok már korábban képesek az elhízás előrejelzésére, mint a bélben megtelepedett mikroorganizmusok. Mindez elsősorban azzal magyarázható, hogy a bél mikroorganizmusokkal való benépesítése a szájüregen keresztül történik.

Az újszülöttek az első baktériumaikat általában a szülőcsatornán való áthaladás során (vagy talán még annál is korábban, már az anyaméhben) kapják meg. Ezzel is magyarázható az, hogy a kisgyermekek mikrobiomjai miért mutatnak erős hasonlóságot édesanyjuk mikrobiom-összetételével.

 

Forrás:

Scientific Reports

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés