hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Székletátültetéssel az autizmus ellen

A Qubit szerint 45 százalékkal javult a székletátültetéssel kezelt autista gyerekek állapota egy kis mintájú kutatásban.

Az Arizona Állami Egyetem anyagtudományi kutatói és orvosi innovátorai két éve elvégeztek egy kísérletet 18 autizmussal diagnosztizált gyereken: egy székletátültetésnek (vagy mikrobiom-átültetési terápiának) nevezett eljárás során két héten keresztül antibiotikumos kezelésben és béltisztító kúrában volt részük, majd hét-nyolc hétig minden nap különböző dózisokban idegen széklet mikrobiomjának átültetésével próbálták helyreállítani a gyerekek bélflóráját.

Két évvel a kezelés után újra megvizsgálták a gyerekek egészségi állapotát, és mint kiderült, az eredetileg gasztroenterológiai betegségek kezelésére kikísérletezett gyógymód az idegi-fejlődési rendellenességekre is hatással van. „Nagyon erős kapcsolatot találtunk a beleinkben élő mikroorganizmusok és az agy felé közvetített jelek között” – mondta a Scientific Reportsban megjelent tanulmány egyik szerzője, Rosa Krajmalnik-Brown.

Az autizmusspektrum-zavar (ASD) tünetei átlagosan 45 százalékkal, a gyomor-bélrendszeri tünetek pedig 58 százalékkal csökkentek a gyerekeknél két év alatt.

Az ASD tüneteinek 45 százalékos csökkenése mellett a betegség erőssége is változott sok gyereknél: a két évvel korábbi 15 helyett már csak 3 gyereket diagnosztizáltak súlyos autistaként, heten a mérsékelt kategóriába esnek, nyolcan pedig már annak a küszöbét sem érték el. Az autizmussal gyakran együtt járó gyomor-bélrendszeri problémák a kezdetben mind a 18 gyereket érintették, közülük 16 érintettnél mértek több mint 50 százalékos javulást két év alatt.

A kutatók szerint bár az eredmények nagyon biztatóak, még nem szabad gyógymódként tekinteni a székletátültetésre, közli a lap.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés