hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Székely-ügy: meghalt egy beteg (Bővítve: Bizonyító levél érkezett)

Csütörtök reggel meghalt Székely László egyik betege, aki hiába várt arra, hogy megműtsék. A szívsebész a Népszavának nyilatkozott.

Székely Lászlót, az Országos Kardiológiai Intézet szívsebészét Kásler Miklós miniszter nyomására bocsátották el szeptember közepén azonnali hatállyal. Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár még összehozott egy egyezséget arról, hogy a sebész a felmondási ideje alatt elláthatta volna betegeit, és elvégezhette volna a minimálinvazív műtéteket, amelyre az intézetben más nem képes. A miniszter azonban nem engedélyezte ezt az egyezséget.

Ezek után a betegnek, egy 55 éves férfinak átszakadt a főverőere, pedig akár meg is operálhatták volna. Július közepén vizsgálták meg az Országos Kardiológia Intézetben. Kiderült, speciális egyedi gyártású érimplantátumra van szüksége. Az orvosa elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire azok megérkeztek, Székely László elbocsátása már folyamatban volt. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg. A Népszava egyébként úgy értesült: a kormányfő péntek délelőttre berendelte Kásler Miklóst. 

A kardiológia intézet főigazgatója, Andréka Péter küldött egy írásos nyilatkozatot, miszerint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben nem maradt el egyetlen programozott műtét sem. A szóban forgó beteg sajnálatos módon a salgótarjáni kórházban halálozott el – írta. A közlemény szerint a beteg 2018.07.30-án kereste fel az intézményt, ahol diagnózishoz jutott. A beteg korábbi sorsáról a GOKI-nak semmilyen további információja nincs. A főigazgató levele szerint „a beteg nem szerepel sem az intézet hivatalos listáján, sem egyéb nyilvántartásában. A volt kolléga nem is értesítette a vezetést másfél hónapon keresztül, majd távozásakor is elfeledkezett tájékoztatást adni. A betegről emiatt a GOKI-nak nem volt és nem is lehetett tudomása.”
 
Székely László viszont a lapnak nyilatkozva megerősítette, hogy írásban referált három betegről, külön felhívta rájuk a figyelmet. Tény, hogy a szeptember 25-i keltezésű levélen nem ő, hanem Ender Gábor kollégája neve szerepelhetett miután ő, azonnali eltávolítása miatt addigra már nem férhetett hozzá a betegei dokumentációjához. E levél átadásának tanúi is voltak – mondta a lapnak a szívsebész.

Itt a levél, ami cáfolja az intézet cáfolatát

A Népszava birtokában van az a levél amelyben Ender Gábor szívsebész felhívja a figyelmet három betegre, akik érimplantátum beültetésre vártak, közülük kettőnek az eszköze is elkészült, a harmadiknál jelezte, hogy az implantátum elkészülte várható. Közöttük volt az a beteg is, akiről a kórház közleménye szerint a sebész nem tájékoztatta távozásakor az intézetet. A levél következőképpen fogalmaz: „Kérem a fenti betegek műtétjeinek a mindenkori műtéti programba betervezni illetve, ha szükségesnek látja a képalkotó diagnosztikai anyagokat újraértelmezve a műtéti indikációt értékelni szíveskedjék.”
(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink