hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Mi lehet a lemondás oka?

A lapok különféle okokat feltételeznek Nagy Anikó egészségügyért felelős lemondásának hátterében, amely még nem kapott miniszterelnöki jóváhagyást.

A parlamenti folyosón a múlt héten azt lehetett hallani, hogy "Kásler már vághatja a centiket", "rendszerszintű problémák" vannak az EMMI-ben, és hogy a miniszterelnök Kötcsén a zárt pikniken úgy fogalmazott – amikor az egészségügyi rendszerrel kapcsolatban a kihívásokról, a nagy feladattömeg sulyáról beszélt –, hogy Kásler Miklós az egészségügy "mártírja" lehet. Az ATV szerint Orbán Viktor tréfálkozva jegyezte meg ezt, de beszédében később a miniszterelnök az oktatással kapcsolatban is megfogalmazta ugyan ezt, hogy a miniszter "duplán is mártír lehet".

Az ATV forrásai viszont ezt azzal egészítették ki, hogy Nagy Anikót is név szerint említette a miniszterelnök Kötcsén, amikor azt fejtegette, hogy az EMMI milyen nagy rendszereket ölel át, ez hatalmas feladattömeget jelent, és nem egyetlen emberen, nem csak a miniszteren múlik az eredményesség, az egészségügyi államtitkárnak is szerepe van ebben.

Kásler Miklós hétfő délután és kedd délelőtt is a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájának a közelében volt az Országház folyosóján, de amikor a lap megpróbálta megkérdezni, a munkatársai elhárították ezt.

Kormányzati források ma reggel megerősítették: pontosak azok a sajtóhírek, hogy Székely László ügye miatt távozott az egészségügyi államtitkár, ez volt az utolsó csepp a pohárban, arja az ATV.

Az Index szerint az ügyben felső szinten is egyeztetés indult el. A Nagy Anikó és Kásler Miklós közötti, háttérben zajló kavarásról akkor lebbent fel a függöny, amikor a kormányhoz közelálló Pesti Srácokon megjelent az az értesülés, hogy a Kardiológia Intézet igazgatója visszaveszi Székely Lászlót, amit aztán néhány órával később cáfolt az Emmi alá tartozó Állami Egészségügyi Ellátó Központ. A lap információi szerint azonban az eredeti értesülés igaz volt. Nagy Anikó államtitkár közvetítő szerepet vállalt az ügyben, és hogy ne maradjanak el a műtétek, egyezséget hozott tető alá Székely László és az őt kirúgó Andréka Péter főigazgató között. Ennek lényege az volt, hogy Székely december végéig elvégzi a műtéteket a Kardiológiai Intézetben, utána pedig a Honvédkórházban folytatja munkáját.

A HVG szerint sárga lapot kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől Nagy Anikó államtitkár és Kásler Miklós miniszter augusztusban, miután a miniszterelnök elégedetlen volt azzal, hogy semmi sem történik az egészségügyben. A minisztériumi vezetők, hogy mutassák a haladási irányt, előrukkoltak a kiegészítő egyészségbiztosítás bevezetésének tervével, ám a kormány elé vitt koncepció nem ütötte meg a kívánt szintet. A lap szerint Kásler Miklós kezdményezte Orbánnál az államtitkár felmentését. Orbán ezt nem fogadta el, így az államtitkár lehetőséget kapott arra, hogy maga távozzon.

(forrás: ATV, Index, HVG)
hirdetés

Könyveink