hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Szaglás és elhízás

Egy új vizsgálat szerint az elhízott emberek kevésbé képesek érzékelni a szagokat, illetve kevéssé képesek különbséget tenni az egyes szagok között, mint a normális testsúlyú emberek, közölte az OTSZ Online.

Az elhízás sok millió embert érint világszerte, és egy sor betegség – köztük a diabétesz és a szívbetegségek – kockázati tényezői között tartják számon. Az American Medical Association (AMA) 2013-ban betegségként ismerte el az elhízást, ezzel együtt az orvostársadalom feladatává is tette e komplex egészségi probléma kezelését. A szakemberek ma már megkérdőjelezik azt a széles körben elterjedt vélekedést, miszerint az elhízás a túl sokat evés és kevés mozgás egyenes következménye lenne. Az AMA szakértői bizottsága felvetette, hogy „egyes személyeknél a testsúly teljes szabályozási rendszere hiányozhat”.

A szaglás és a testsúly közötti összefüggés mind ez idáig egy viszonylag kevéssé ismert kutatási területet képviselt. Az új-zélandi University of Otago kutatói nemrégiben meglepő korrelációt tártak fel az elhízás és a szaglás képessége között. Eredményeiket az Obesity Reviews című lapban hozták nyilvánosságra.

„A bizonyítékok összegzését követően világossá vált előttünk, hogy szoros korreláció áll fenn a testsúly és a szaglásképesség között, ami azt jelenti, hogy minél jobb valakinek a szaglása, annál nagyobb annak esélye, hogy vékony testalkattal rendelkezik, és ez fordítva is igaz: a rosszabb szaglásképesség nagyobb testsúllyal párosul” − kezdi eredményeik ismertetését dr. Mei Peng, a vizsgálat vezetője, aki azt is hozzátette, hogy a szaglás alapvetően fontos szerepet játszik az étkezései szokások alakulásában, hiszen ez a képességünk teszi lehetővé, hogy azonosítsuk az ízeket, illetve különbséget tegyünk az egyes ízek között. Akinek rossz a szaglása, az nagyobb eséllyel választ egészségtelen ételeket, ami növeli az elhízás kockázatát.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink