2022. január. 20., csütörtök - Fábián, Sebestyén.
hirdetés
hirdetés

Súlyos asztma: antipszichotikum segíthet a szteroidnak

Japán kutatók egy eddig antipszichotikumként használt szerrel próbálkoztak az asztma azon eseteiben, melyek rezisztensek a kortikoszteroidokra – írja a PharmaOnline.

A légutak tartósan fennálló gyulladásával jellemzett, krónikus kórállapotnak számító asztma az esetek többségében közepes dózisú inhalációs kortikoszteroidokkal jól kézben tartható. A betegek körülbelül 10-15 százaléka azonban a „súlyos asztma” kategóriájába tartozik, ami rosszul reagál még nagy szteroiddózisokra is. Ilyen esetekben kontrollálhatatlan és gyakori tünetek jelentkeznek, melyek jelentősen befolyásolják a beteg életminőségét és nagy terhet rónak a betegre és az egészségügyi ellátó rendszerre egyaránt.

A cikkben bemutatott kutatás során találtak rá a pimozidra, mely egyébként antipszichotikus gyógyszerként van törzskönyvezve, ámadásakor helyreáll a szteroidok természetes helpersejtekre normálisan kifejtett hatása is – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.